ilustrační snímek | foto: Reuters

Nejsledovanější loterie světa: ve Španělsku se rozdělilo 63 miliard korun

  • 6
Celkovou částku 2,4 miliardy eur, v přepočtu zhruba 63,1 miliard korun, si rozdělili Španělé v tradiční vánoční loterii El Gordo, jejíž slosování se konalo během úterý v madridské opeře. Kvůli pandemii nemoci covid-19 se poprvé uskutečnilo bez obecenstva, informovala o tom agentura DPA.

Každý los v ceně 200 eur, tedy asi 5 260 korun, může vyhrát až čtyři miliony eur, zhruba 105 milionu korun. Dělí se ale na deset kuponů s identickými čísly.

Lidé si obvykle kupují právě jen kupony, ne celé losy. V takovém případě mohou vyhrát maximálně 400 tisíc eur, v přepočtu zhruba 10,5 milionu korun. Každé číslo je vytištěno ve 172 sériích, výherců na jedno číslo může být tudíž velké množství.

V jiných loteriích lze v jackpotu vyhrát větší peníze, El Gordo ale zajišťuje alespoň minimální výhry pro tisíce sázejících. Podle agentury DPA je španělská loterie z hlediska výše celkové výhry zároveň největší na světě.

Ve Španělsku jde o velkou společenskou událost, přičemž téměř každý si obvykle koupí alespoň jeden kupon. Slosování v madridské opeře, kde výherní čísla tradičně oznamují děti z madridské školy San Ildefonso, napjatě sledují u televizních obrazovek miliony lidí.

Loterie byla založena v roce 1 762 a původně byla charitativním podnikem. Dnes její výtěžek putuje do španělské státní pokladny, z níž se financují investice ve školství, zdravotnictví či sociálních službách.

,