Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová (10. prosince 2011)

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová (10. prosince 2011) | foto: Reuters

Španělé postaví kvůli znárodnění Argentinu před mezinárodní arbitráž

  • 17
Španělský energetický gigant Repsol postaví argentinskou vládu před mezinárodní arbitráž. Reaguje tak na pondělní oznámení, podle něhož se argentinská vláda chystá znárodnit největší ropnou společnost YPF. V ní má právě Repsol rozhodující vliv.

Španělsko podle agentury Reuters mezitím předvolalo argentinského velvyslance v Madridu, aby informoval o záměrech, které má s YPF argentinská vláda (více o těchto plánech čtěte zde).

Šéf Repsolu Antonio Brufau na tiskové konferenci řekl, že Argentina bude muset jeho firmě za zmařenou investici bezodkladně přiznat odpovídající kompenzaci.

Kroky argentinské vlády podle něj naznačují, že Argentina chce dostat YPF pod kontrolu, ale nehodlá předložit nabídku na převzetí. Koupit YPF má přitom podle něj snahu několik zájemců.

Argentina o záměru znárodnit majetek Repsolu informovala v pondělí odpoledne, kdy už se na burze v Madridu neobchodovalo. Akcie Repsolu tudíž mohly na zprávu zareagovat až dnes. Hned v úvodu spadly o více než osm procent a dostaly se tak pod 16 eur (zhruba 400 Kč).

"Domníváme se, že nejasnosti kolem znárodnění YPF budou na kurz akcií v krátkodobém horizontu velmi tlačit. Až bude možné tu situaci kvantifikovat a nějak vyhodnotit, možná to bude příležitost (k nákupu)," sdělil k výhledu akcií Repsolu analytický tým banky Macquarie Equities.

Peronistům nestojí nic v cestě

Znárodnění YPF je záměrem prezidentky Cristiny Fernándezové, podle níž je kontrola nad energetickými zdroji ve veřejném zájmu. Návrh, kterým by se do rukou státu dostalo alespoň 51 procent akcií YPF, chce prezidentka v nejbližší době odeslat do Senátu. Ten ovládají její peronisté, takže by ve schválení záměru nemělo nic stát v cestě.

Společnost YPF původně státní byla, Argentina ji ale zprivatizovala. Nynější snaha o její ovládnutí je tak pokusem o opětovné zestátnění YPF.

Fernándezová v pondělí nesdělila, za jakých podmínek chce YPF znárodnit a jakou cenu Španělům za jejich podíl nabídne. Analytici ale už v pondělí začali hromadně snižovat cílovou cenu k akciím Repsolu, neboť problémy asi v nejbližší době negativně ovlivní výši zisku Repsolu.

Prudce dolů se vydal i kurz akcií YPF, které se vedle burzy v Buenos Aires obchodují také na burze v New Yorku. Tam hned v pondělí spadly asi o 20 procent.

Společnost YPF se na odhadovaných zásobách ropy, jimiž disponuje skupina Repsol, podílí asi ze dvou pětin. Její podíl na provozním zisku skupiny se pohybuje kolem čtvrtiny.

,