Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: shutterstock.com

Soud v USA smetl žalobu na Youtube. Za pirátská videa neodpovídá

  • 27
Za nelegální kopie filmů na populárním vyhledávači videí Youtube provozovatel portálu nemůže. Tak se dá vyložit rozhodnutí soudu na newyorském Manhattanu, které je pro mnohé internetové firmy zásadní. Soud totiž smetl žalobu společnosti Viacom na Google (vlastníka služby Youtube) za to, že umožnil umísťování pirátských videí na své stránky.

Informovala o tom agentura Reuters. Společnost Viacom, která vlastní například televizní síť MTV Networks a filmové studio Paramount, chtěla po Googlu 1 miliardu dolarů jako odškodné.

Viacom si stěžoval na to, že Youtube umožňuje zveřejnění desítek tisíc videí, která porušovala autorská práva. Youtube, který patří internetovému gigantu Google, o tom prý věděl, ale nic proti umisťování nelegálního obsahu nedělal.

Ve třicetistránkovém zdůvodnění uvedl soudce Louis Stanton, že není správné, aby Google a Youtube zodpovídaly za dodržování autorského zákona jen proto, že mají obecné povědomí z ilegálního nahrávání filmů.

"Pouhé vědomí, že je tato aktivita rozšířená, nestačí," napsal. "Provozovatel portálu nemusí monitorovat a pátrat po důkazech, které by nelegální činnost prokázaly."

Žaloba zmiňovala porušení autorských práv v konkrétních případech, například v show s Jonem Stewartem nebo u seriálu South Park.

"Je to důležité vítězství nejen pro nás, ale také miliardy lidí po celém světě, kteří užívají internet ke komunikaci a sdílení svých zážitků," řekl advokát Googlu Kent Walker.