(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Slovensko chce levnější ubytovací služby. Sníží DPH o deset procent

  • 18
Slovensko od příštího roku sníží sazbu daně z přidané hodnoty u ubytovacích služeb na 10 z nynějších 20 procent. Větší zaměstnavatelé zase budou muset přispívat pracovníkům na rekreaci. V úterý o tom rozhodl parlament. Cílem je podpořit domácí cestovní ruch. Ze zahraničí jezdí na Slovensko hlavně Češi.

Opatření navrhli poslanci vládní Slovenské národní strany. Od změny očekávají snížení konečné ceny ubytovacích služeb pro turisty, což by se mělo projevit ve zvýšeném zájmu o pobyty v hotelích a v dalších ubytovacích zařízeních. Právě vyšší poptávka po ubytování by podle Slovenské národní strany (SNS) měla kompenzovat výpadek příjmů státu ze snížení sazby DPH.

Služeb ubytovacích zařízení na pětimilionovém Slovensku loni využilo dohromady přes 5,37 milionu domácích i zahraničních hostů, což byl rekord v novodobé historii země. Nejvíce zahraničních turistů je z Česka.

Zmiňovanou sníženou sazbu DPH Slovensko již uplatňuje na vybrané druhy potravin, knihy, léky a zdravotnické pomůcky.

Rekreační poukázky

Slovenský parlament schválil i zavedení takzvaných rekreačních poukázek. Nárok na ně budou mít pracovníci, kteří u zaměstnavatele s celkovým počtem alespoň 50 zaměstnanců pracují nejméně dva roky. Z hodnoty poukázky podnik zaplatí 55 procent, nanejvýš ovšem 275 eur (7 110 korun), na zbytek přispěje pracovník. To znamená, že hodnota poukázky by zpravidla mohla dosáhnout 500 eur (12 920 korun), což v ubytovacích zařízeních v turisticky atraktivních lokalitách země vystačí zhruba na týdenní pobyt.

Rekreační poukázku bude moci zaměstnanec využít pouze na Slovensku, a to nejen pro sebe, ale i pro členy své rodiny.

Firmy sdružené v Republikové unii zaměstnavatelů požadovaly pouze dobrovolné poskytování příspěvků na rekreaci. Tvrdily, že podniky mají vlastní systém sociálního programu pro zaměstnance.

,