Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico | foto: Reuters

Slovensko chce zrušit dvě ministerstva, ušetřilo by 13 milionů eur

  • 10
Počet ministerstev na Slovensku by se mohl snížit ze čtrnácti na dvanáct. K redukci by podle plánů Ficovy vlády mělo dojít tak, že se čtyři ministerstva spárují. Ušetřilo by se 13,28 milionu eur, tedy asi 344 milionů českých korun ročně. Záleží ale na rozhodnutí parlamentu.

Oznámil to slovenský premiér Robert Fico. Sloučit by se měla ministerstva zemědělství a životního prostředí, ministerstvo hospodářství by se spojilo s rezortem výstavby.

Současné vlády se zeštíhlení týkat nebude, v červnu se totiž uskuteční parlamentní volby. Podle Fica se sloučením a přerozdělením kompetencí ministerstev ušetří mimo jiné proto, že se zruší duplicitní úřednická místa.

Premiér oznámil záměr snížit počet ministerstev již loni. Konkrétní návrh předložil až tento týden. Změna je podle něho potřebná, protože příjmy státu by měly klesnout kvůli ohlášenému snížení spotřební daně z nafty.

Pokles daně přislíbil předseda vlády nákladním dopravcům, kteří od začátku roku protestovali proti spuštění nového systému elektronického mýta.

Také v Česku se loni objevila politická vůle po rušení ministerstev. ODS a TOP 09 podporovaly zrušení ministerstva pro místní rozvoj. ČSSD a ostatní strany nesouhlasily, téma navíc zahladilo odsunutí parlamentních voleb. - více čtěte Část politiků chce zrušit ministerstvo

,