Slovensko, Bratislava

Slovensko, Bratislava | foto: Profimedia.cz

Slovenská ekonomika posílila o rekordních 14,3 procenta

  • 176
Slovenské hospodářství je na vrcholu a roste rychleji než české. Ve 4. čtvrtletí loňského roku vyskočil HDP Slovenska o rekordních 14,3 procenta. Za celý loňský rok se zvýšil o 10,4 procenta. K rekordu zemi pomohl zejména export v oblasti průmyslu a obchodníci, kteří se předzásobovali cigaretami.

Vyplývá to z údajů slovenského statistického úřadu. Slovenští statistici v předběžných údajích z minulého měsíce odhadovali čtvrtletní růst na 14,1 procenta. - více zde

Již v předběžné zprávě statistici uváděli, že k výraznému zrychlení slovenské ekonomiky přispěli zejména obchodníci, kteří se před zdražením mohutně předzásobili cigaretami.

Podle analytiků zemi k rekordu pomohly také exportní firmy. Stále více vyvážejí zejména automobilové, strojařské a elektrotechnické společnosti. 

"Hlavním důvodem neočekávaného růstu slovenské ekonomiky jsou investice do fixního kapitálu a zvyšováni exportu. Na něm se značně podíleli nové automobilky, které na Slovensku odstartovaly svou produkci.", řekl iDNES.cz ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.  

Analytici přitom původně očekávali, že slovenská ekonomika ke konci loňského roku spíše zvolní poté, co ve 3. čtvrtletí posílila na 9,4 procenta.

Díky opačnému trendu se ale nyní Slovensko z hlediska výkonu ekonomiky v posledním čtvrtletí pravděpodobně dostalo do čela všech 27 zemí Evropské unie.

Statistický úřad Eurostat zveřejní podrobné údaje o HDP v celé Unii za čtvrté čtvrtletí během dneška. V České republice stoupl HDP ve čtvrtém čtvrtletí o 6,9 procenta a za celý rok o 6,6 procenta.

Stoupá také životní úroveň
Na rekordních hodnotách se loni ocitla také slovenská nezaměstnanost. Ta v posledním čtvrtletí loňského roku klesla na 10,3 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 1994. Za celý rok podíl pracujících lidí vzrostl o 2,8 procenta, na čemž se podíleli také pracovníci v zahraničí a růst průmyslu.

S rostoucí ekonomikou se zvyšuje také životní úroveň Slováků. Jejich průměrná mzda loni stoupla poprvé nad 20 tisíc slovenských korun (15 400 Kč).

Slovenská ekonomika nyní roste rychleji než česká. "Je to také proto, že méně rozvinuté státy mají větší tendenci rychleji dohnat ekonomickou úroveň svých evropských sousedů." řekl iDNES.cz analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Velký rozdíl v porovnávacích číslech obou republik má podle Pavla Mertlíka na svědomí také dosavadní růst v České republice. "Česká ekonomika po třech letech přehřívaní zažívá "lehké přistání" a zpomaluje".

V roce 2008 analytici očekávají snížení růstu tuzemského HDP až na čtyři procenta.

Ekonomický růst na Slovensku se podle odhadů statistiků Slovenské spořitelny také zpomalí, a to na 6,8 procenta. Automobilky se dále nechystají zvyšovat produkci a očekává se též nižší příjem daní z cigaret.

Zvyšování HDP České republiky však ani v příštím roce nedosáhne slovenské úrovně. "Očekáváme, že rozdíl úrovně růstu bude nadále představovat jedno až dvě procenta ve prospěch Slovenska." dodal Mertlík.

Jak rostla ekonomika EU
(Q4 2007)
 
Stát Meziroční změna v %
Belgie -
Bulharsko -
Česká republika 6,9
Dánsko -
Estonsko 4,5
Finsko -
Francie 2,1
Irsko -
Itálie -
Kypr 4,3
Litva 8,1
Lotyšsko 9,6
Lucembursko -
Maďarsko -
Malta -
Německo 1,8
Nizozemsko 4,4
Polsko -
Portugalsko 2,0
Rakousko 3,3
Řecko 3,6
Rumunsko -
Slovensko 14,3
Slovinsko -
Španělsko 3,5
Velká Británie 2,9
Švédsko
,