Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

ANALÝZA: Silicon Valley Bank, matku startupů, zabilo špatné řízení rizika

Ve Spojených státech amerických padly v posledním týdnu už tři významné banky. Dominuje mezi nimi krach Silicon Valley Bank (SVB), která hrála v tamějším finančním systému důležitou roli, a to hlavně ve vztahu k technologickým startupům. Kontrolu nad ní nyní převzala americká Federál Deposit Insurance Corporation (FDIC).
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

Nepotřebují řešit risk management. Mají dokonalé ESG skóre, úžasnou diverzitu a podporují ekologické projekty, tak koho by zajímalo, jak zacházejí s penězi?

1 0
možnosti
RO

R87o66m42a88n 88O69l17á26c80h

13. 3. 2023 19:39

Ano, ano, špatné řízení rizika - furt dokola se to omílá od pokeru po investování, ale laici a začátečníci si prostě ne a nedají říct. Oh wait...

0 0
možnosti
IS

Zajímavá perlička.

Before joining the Silicon Valley Bank (SVB) as the Chief Administrative Officer (CAO) in 2007, Joseph Gentile served as the Chief Financial Officer (CFO) at Lehman Brothers’ Global Investment Bank before the public collapse in 2008.

Gentile worked at Lehman as the CFO, directing the accounting and financial needs in the Fixed Income division before he left in 2007 — just one year before it became one of the biggest banks to declare bankruptcy during the 2008 financial crisis.

Takže člověk, který byl CFO Lehman Bros. Investment Bank a podílel na jejím krachu v roce 2007, který otřásl celým finančním světem se nám objevil jako CAO v Silicon Valley Bank. Jaká to náhoda!

8 0
možnosti
IS

Finanční analytici upozorňovali v sobotu, že po SVB bank budou následovat další a nemýlili se. V neděli zavřela další banka, Signature Bank.

March 12 (Reuters) - State regulators closed New York-based Signature Bank (SBNY.O) on Sunday, the third largest failure in U.S. banking history, two days after authorities shuttered Silicon Valley Bank (SIVB.O) in a collapse that stranded billions in deposits.

The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) took control of Signature, which had $110.36 billion in assets and $88.59 billion in deposits at the end of last year, according to New York state's Department of Financial Services.

Když k tomu připočítáme FTX a další, bankovní systém zdá se být podezřele nahnutý.

Short Seller Who Predicted FTX, Silvergate Capital Collapses And Shorted SVB Financial Has New Banking Target: 'A Worldwide Money Laundering Story'

https://www.benzinga.com/markets/cryptocurrency/23/03/31301740/short-seller-who-predicted-ftx-silvergate-capital-collapses-and-shorted-svb-financial-has-

0 0
možnosti
DH

Ten FED je ale filuta! Naláká banky do rizika tím, že nechá úrokové sazby na minimu, které generuje hazard, a pak je vystřelí nahoru, úspěšné banky převezme, něco do nich napumpuje a za dvacet let má dvojnásobek investice.

Slušnej výkon na soukromoufirmu, která Americe půjčuje dolary. Docela chápu, že zabili Kennyho, parchanti, když chtěl FEDu sebrat tištění a vlastnění peněza jejich pronájem Američanům.

No, tak jsme si spiklenecky zateoretizovali, a teď se můžeme věnovat něčemu bohulibému, třeba čínské realitní bublině.

5 1
možnosti
MV

Uz zas ta konspiracni demagogie o FEDu jako “soukrome firme.” Zrizovatelem FEDu je federalni vlada USA, ktera zakonem prinutila banky zakoupit si podily ve FEDu a skrze tento nastroj regulovat stabilitu trhu jako celku. Takze ano, technicky vzato jsou drziteke podilu soukrome firmy (banky), ale hlavnim cilem a efektem je nutit subjekty s minoritnim nazorem podridit se zajmu celku... jako kdyz mate druzstvo vlastniku bytu v dome. Hlavnim cilem neni okrast nejslabsiho najemnika v dome, i kdyz ten chudej konspiracni blazen si to mysli a nejradsi by na novou strechu neprispival.

0 1
možnosti
JC

J37a83n 17C19e81p81e25k

13. 3. 2023 18:34

Tak ono se zaměřovat hlavně na startupy je čirá sebevražda. 9 z 10 startupů zkrachuje.

6 0
možnosti
RF

Kdyby ty peníze nebyly tak moc levné, tak by se banky více zamyslely, než by investici poskytly.... když platíme FIAT penězi, pak se nemůžeme divit. A já si myslela, že se banky z 2008 roku alespoň trochu poučí.

0 0
možnosti
TB

Už v roce 2015 Donald Trump varoval, že banky a FED rozjíždí nebezpečnou aktivistickou politiku k podpoře Obamovy vlády v podobě extrémně nízkých úrokových sazeb, které vedly k rizikovému půjčování a k vytvoření obrovské finanční bubliny. A že pak bude stačit aby přišla jakákoliv krize a FED začal zvedat úrokové sazby což povede ke kolapsu bank. A to je přesně to, co se dnes začíná dít.

https://www.businessinsider.com/donald-trump-warns-low-interest-rates-yellen-fed-recession-2015-10

7 0
možnosti
RF

Bankovní sektor těží z toho, že se peníze generují z ničeho. Kdyby nedošlo ke zrušení Bretton Woodu, tak by systém nemohl snížit výdělky lidí na západě o 75 - 80%. V takovém Německu v 70. roce si průměrně člověk vydělal 14k marek při kurzu 120 DM za 1 oz Au... tedy nějakých 110 uncí za rok. Loni byl průměrný plat 38k eur pri kurzu 1 700 eur za unci... tedy nějakých 22 uncí. Přitom ceny nemovitostí se zvýšily jen nepatrně. Kdyby mohli lidé pobírat svůj plat stejně jako po celá tisíciletí, tak by jim nikdo nemohl během jejich života vzít 80% výplaty... a to ještě před zdaněním.

3 0
možnosti
MV

Ve chvili, kdy se zlatem nikde neplati a obchoduje se jako kazda dalsi komodita, tak nedava smysl porovnavat vydelky lidi zrovna ke zlatu, ktere ma vlastni bubliny, kdy je nadhodnocene (treba strachem z financni krize) a dlouha obdobi, kdy je naopak uplne mimo zajem vetsiny investoru.

1 0
možnosti
JS

Řízení rizik je pro jakoukoliv finanční instituci naprostý základ, ve chvíli, kdy se "banka" neřídí rizikem ale výnosem, tak to vždy dopadá špatně...

5 0
možnosti
PS

No tak tato banka se moc o rizika nestarala Ředitelka řízení finančních rizik Jay Ersapah na prezentačním videu říká, jak je hrdá na to, že banka půjčuje peníze minoritám a zaměstnává lidi s různým původem. Já říkám potlesk super a funguje to?

Víte co je ESG? no prostě firma dostává skóre dle toho jak moc je sluníčková a tato banka měla osm týmů které se věnovali jen a pouze ESG

A stejně jako v roce 2008 vedení banky opět vydělá. Ředitel banky SVB prodal akcie v hodnotě 3,6 milionu ještě než šla banka do kopru.

17 1
možnosti
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Češi jsou v nákupech při chuti. Maloobchodní tržby stouply o 5,3 procenta

5. června 2024  9:54

Spotřeba českých domácností v dubnu už pátý měsíc v řadě rostla. Růst mírně zpomalil na 5,3...

Test slunečních brýlí: Fungují i levné, ale pohodlí a výdrž od nich nečekejte

5. června 2024

Premium Stoprocentní UV filtr, který bezpečně chrání oči, mají sluneční brýle za tři stovky z benzinky i za...

Neplatiče odstřihlo SVJ od tepla a teplé vody. V pořádku, uvedl Nejvyšší soud

5. června 2024

Společenství vlastníků může rozhodnout o tom, že nebude služby dodávat vlastníkům jednotek, kteří...

Rakušanům se zima vyvedla. Navzdory skepsi a počasí ze sezony vykřesali maximum

4. června 2024

Uplynulá lyžařská sezona v Rakousku se i přes nevlídné počasí povedla. Tamní ubytovací zařízení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!