Šéfové amerických automobilek (GM, Ford, Chrysler) žádali v Kongresu o pomoc.

Šéfové amerických automobilek (GM, Ford, Chrysler) žádali v Kongresu o pomoc. - Automobilky. | foto: Profimedia.cz

Šéfové automobilek šli do Kongresu pro další miliardy

  • 18
Zachraňte automobilky, zachráníte Ameriku. Tohoto hesla se drželi šéfové velkých amerických automobilek při své audienci v Kongresu, kde žádali o další injekci pro své firmy. Demokraté by přibližně pro 25 miliard dolarů sáhli, republikáni se ale drží zkrátka a označují je za dinosaury, kteří stejně nepřežijí.

Na své misi v Kongresu byli šéfové tří největších amerických automobilek: General Motors, Ford a Chrysler. Žádají o celkem 27 miliard dolarů, za které by byly ochotny nabídnout své akcie. GM by chtěla 12 miliard, Ford osm miliard a Chrysler kolem sedmi miliard dolarů.

Šéf největší automobilky v USA upozorňoval na obrovský vliv firem na americkou ekonomiku. "Jde o mnohem více než o Detroit. Jde o záchranu americké ekonomiky před ekonomickým kolapsem," řekl Wagoner před bankovním výborem Senátu. Padla dokonce slova o možném bankrotu, republikáni ale zůstávají chladní.

Senátor Richard Shelby označil výrobce automobilů za "nepodařené modely" a řekl, že by měli vyhlásit bankrot. Senátor Jim Bunning řekl, že předkládaný návrh na pomoc "není seriózní".

Jde až o desetinu Američanů

Demokraté v Kongresu chtějí získat 25 miliard na pomoc automobilovému průmyslu ze záchranného balíku pro finanční sektor. Bílý dům a republikánští zákonodárci nesouhlasí. Tvrdí, že automobilovému sektoru by měl stačit mírně doplněný program zvýhodněných půjček v hodnotě 25 miliard dolarů na vývoj vozů s nižší spotřebou, který schválil Kongres již minulý měsíc.

Demokratický předseda senátního výboru Christopher Dodd uvedl, že "většina" členů Senátu by byla pro určitou formu pomoci automobilkám. Zatím však podle něj nevládne konsenzus a spěchat s rozhodnutím by bylo předčasné.

Odboráři ze svazu United Auto Workers Ron Gettelfinger říkají, že bez pomoci mohou dospět všichni tři američtí výrobci do likvidace. Samy zaměstnávají celkem čtvrt milionu lidí, nepřímo ale dávají práci až desetině Američanů.

,