Strauss-Kahn doufá, že strategie EU pro Řecko bude fungovat. Ilustrační foto.

Strauss-Kahn doufá, že strategie EU pro Řecko bude fungovat. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Šéf MMF: Řecko zatím o peníze nepožádalo

  • 27
Vypadá to, jakoby Řecko nepotřebovalo finanční pomoc Mezinárodního měnového fondu. Šéf instituce Dominique Strauss-Kahn při pondělní návštěvě Polska řekl, že těžce zadlužená země o ni zatím nepožádala. A nic prý nenasvědčuje tomu, že to v nejbližší době udělá.

Šéf fondu si zároveň rýpl do EU když upozornil, že řecká krize ukazuje na její slabé ekonomické vedení.

Země eurozóny se minulý týden dohodly, že Řecku v případě potřeby půjčí peníze za přispění MMF. (o podobě pomoci čtěte zde)

"Doufám, že strategie EU pro Řecko bude fungovat," řekl Strauss-Kahn. "Jsme připraveni pomoci Řecku stejně jako každému ze svých členů, zatím však není zjevné, že tato pomoc bude naprosto nezbytná," dodal.

Řecko v pondělí pověřilo pětici domácích a zahraničních bank přípravou emise nového sedmiletého dluhopisu, jež by měla podle zdroje agentury Reuters přinést pět miliard eur (téměř 130 miliard Kč). Pro Atény to bude první test toho, jaký vliv bude mít na finanční trhy dohoda eurozóny o případné pomoci. Řecko musí během dubna a května sehnat k vyrovnání splatných dluhopisů kolem 23 miliard eur.

Z dohody o pomoci vyplývá, že většinu finančních prostředků by měly poskytnout země platící evropskou jednotnou měnou, a to až dvě třetiny.

Jednu třetinu by pak poskytl MMF. Kompromisní text nicméně nijak konkrétně nespecifikuje rozdělení pravomocí eurozóny a MMF v Řecku.

Zapojení mezinárodního fondu má navíc v unii své odpůrce, kteří si myslí, že tímto krokem dává eurozóna neschopnost řešit krizovou situaci. Jde především o názor francouzské diplomacie a některých představitelů Evropské centrální banky (ECB).

,