Estonská vlajka.

Estonská vlajka. | foto: Evropská komise

Šéf centrální banky uvítal Estonsko v eurozóně

  • 36
Nejvyšší bankéř v Evropské unii Jean-Claude Trichet včera uvítal Estonsko v eurozóně. Pobaltský stát euro přijme 1. ledna 2011. Trichet také řekl, že eurozóna je otevřená a nebrání se dalšímu rozšíření.

"Zavedení eura je historická chvíle pro každý členský stát EU," řekl Trichet na dvoudenní konferenci o připravenosti Estonska na vstup do eurozóny.

"Eurozóna není uzavřená skupina. Její dveře jsou otevřeny pro všechny členské státy, které udržitelným způsobem splní nezbytná kritéria," dodal šéf ECB podle agentury Reuters.

Estonsko se v lednu stane 17. zemí, v níž se bude platit eurem. Tallin od záměru přijmout euro neodradily ani problémy zadlužených zemí eura v čele s Řeckem, které na jaře přerostly v krizi eura.

Estonsko bude na dlouho poslední

V červenci s konečnou platností schválili žádost Estonska o přijetí do eurozóny ministři financí EU a stanovili konverzní kurz estonské koruny na euro. O měsíc dříve rozšíření eurozóny na 17 členských států schválil summit Evropské unie.

Estonsko zůstane zřejmě několik let posledním novým členským státem eurozóny. Ostatní uchazeči o přijetí eura včetně České republiky buď v současnosti podmínky pro vstup do eurozóny neplní, nebo své plány kvůli nedávné krizi eura raději vstup odkládají.

Estonská ekonomika se loni v důsledku světové finanční krize a globální recese propadla o 14 procent, podobně jako ostatní dvě pobaltské země. V letošním roce očekává vláda nárůst ekonomiky o procento.

Navzdory hlubokému loňskému propadu je Estonsko nejméně zadluženým státem unie a jeho státní dluh činí jen sedm procent hrubého domácího produktu. To je hluboko pod přípustnou hranicí 60 procent, kterou přitom navíc většina zemí EU překračuje.