Prezident středoamerického Salvadoru Nayib Bukele byl od počátku příznivcem...

Prezident středoamerického Salvadoru Nayib Bukele byl od počátku příznivcem bitcoinového experimentu. Většina lidí ví o kryptoměnách velmi málo. Víme, že je to velmi křehký trh a to se dnes nepochybně projevilo, zní z opozice. (8. září 2021) | foto: Reuters

Salvador schválil bitcoin jako oficiální měnu. Je první na světě

  • 261
Středoamerický stát Salvador, kde žije kolem 6,5 milionu lidí, je první zemí světa, ve které se nejznámější kryptoměna bitcoin stala zákonným platidlem. Návrh prezidenta Nayiba Bukeleho schválil parlament. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Parlament návrh přijal většinou 62 z 84 hlasů. Zákon vstoupí v platnost za 90 dnů. Poslanci se ke kryptoměně přiklonili navzdory tomu, že se jejich rozhodnutí může odrazit na programu pomoci, o němž země jedná s Mezinárodním měnovém fondem (MMF) a který přesahuje jednu miliardu dolarů (20,9 miliardy Kč).

Podle prezidenta Bukeleho přijetí bitcoinu Salvadořanům žijícím v zahraničí usnadní posílání plateb do vlasti. Salvadorská ekonomika je na přísunu peněz ze zahraničí závislá, tyto platby představují 22 procent hrubého domácího produktu země, píše AFP.

Prezident si od zavedení bitcoinu slibuje „vytvoření pracovních míst a pomoc s finančním začleněním tisíců lidí do legální ekonomiky“, protože podle prezidenta „70 procent obyvatel nemá bankovní účet a pracuje načerno“, napsal Bukele na twitteru. Prezident doufá také v příliv investic do země, kryptoměně na oplátku slibuje miliony nových uživatelů.

Ti, kteří bitcoin použijí, se podle něj nevystaví riziku. „Vláda zaručí převod na přesnou hodnotu v dolarech v době každé transakce,“ napsal dále na sociální síti.