Moskevští taxikáři si pro poruchu svých aut nemohli vybrat horší okamžik. Zemi trápí kritický nedostatek náhradních dílů. (14. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Království za náhradní díl. Rusku zbyly předražené náhražky či kradené zboží

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ztráty ruského průmyslu zapříčiněné sankcemi jsou nejlépe vidět na tom automobilovém. Nedostatek náhradních dílů vyústil v produkci a prodej nejrůznějších napodobenin, k prodeji se nabízí také množství kradeného zboží. Vše samozřejmě mnohonásobně předražené. Lépe na tom není ani letectví. Někteří dopravci musí kvůli náhradním dílům kanibalizovat flotily, aby vůbec udržely zbylé stroje ve vzduchu.

Krve by se v Eldaru Gadžijevovi nedořezal, když v dubnu zjistil, že z motoru jedné z jeho škodovek se ozývají podivné zvuky. Jako majitel flotily čtyř aut, s nimiž provozuje v Moskvě taxislužbu, si během vteřiny uvědomil, že na podobnou potíž není vhodná doba. A že ho přijde neuvěřitelně draho. „Bylo mi jasné, že tohle je konec. Oprava mě bude stát stejně jako nové auto,“ říká taxikář.

Ceny náhradních autodílů v Rusku, pokud je tedy vůbec seženete, raketově vzrostly již od chvíle, kdy Putin přede dvěma měsíci oznámil světu svoji speciální vojenskou operaci na Ukrajině. Autorizované servisy jsou podle Gadžijevových slov také bezradné. Ten jeho mu oznámil, že čekací doba na tuhle opravu potrvá nejméně měsíc. Tak dlouho ale čekat nemohl. Proto začal hledat pomoc na internetu. „Tímto okamžikem se spustila lavina,“ svěřuje se Gadžijev.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se