Vypadá (a prý i chutná) jako hovězí burger, z krávy ale nepochází.

Vypadá (a prý i chutná) jako hovězí burger, z krávy ale nepochází. | foto: ImpossibleFoods.com

Rostlinné alternativy masa nabírají na popularitě. I díky celebritám

  • 260
Popularita rostlinných alternativ masa prudce narůstá. Díky zájmu celebrit, jako jsou Jay-Z, Katy Perry nebo Serena Williamsová, získal výrobce Impossible Foods kapitál v řádech milionů, aniž by vstoupil na burzu.

Výrobce rostlinných náhražek masa a mléčných výrobků Impossible Foods si díky fundraisingu přišel na pěkné peníze. Společnost oznámila, že od soukromých investorů získala 750 milionů dolarů, což je ještě o 300 milionů dolarů více, než očekávala. Podle agentury Reuters může mít společnost nyní hodnotu až dvou miliardy dolarů.

Na kapitál se osm let staré společnosti složili nejen stávající investoři, jako Temasek nebo Horizons Ventures, ale také investoři z řad celebrit. Do rostlinného masa se rozhodli investovat zpěvák Jay-Z, tenistka Serena Williamsová, zpěvačka Katy Perry, rapper Jaden Smith, zpěvák will.i.am nebo basketbalista Paul George. 

Stánek Impossible Foods na lasvegaském výstavišti.

Finanční injekce společnosti vytrhla trn z paty. Již nějakou dobu se totiž potýká s nedostatečnými výrobními kapacitami. Zájem o její výrobky je tak velký, že jednoduše nestíhá vyrábět. Přispěla k tomu i spolupráce s Burger Kingem, prostřednictvím kterého představila svůj Impossible Burger na celostátní úrovni. Impossible Burger z dílny Burger Kingu se prodává ve více než 7000 restauracích. Mimo USA jej lze koupit také v Singapuru, Hong Kongu nebo Macau.

Kapitálovou infuzi společnost plánuje využít  ke zvýšení produkce v závodě v kalifornském Oaklandu. K současnému počtu zaměstnanců navíc zaměstná dalších 50 a rozjede i druhou výrobní linku. „Peníze využijeme k navýšení kapacit, abychom mohli uspokojit stále rostoucí poptávku,“ řekl serveru Business Insider finanční ředitel společnosti Impossible Foods David Lee.

Rostlinné maso, které krvácí

Chuť masa firma Impossible Foods napodobuje za pomoci speciálně geneticky upravených kvasinek, původně vyextrahovaných ze sóji. Právě díky nim mají burgery chuť podobnou masu a také „krvácí“. Ve srovnání se svými hovězími „sourozenci“ navíc obsahuje náhražka o 15 % méně tuku a podle Burger Kingu také neobsahuje žádný cholesterol.

Společnost byla založena v roce 2011 profesorem biochemie Stanfordem Patrickem O. Brownem. Přilákala mnoho vysoce postavených investorů, včetně Billa Gatese, Google Ventures nebo Khosla Ventures. Nejznámějším konkurentem je společnost Beyong Meat, která v březnu vstoupila na burzu. Hned první den obchodování vystřelila cena jejich akcií o 163 procent.

„Myslím, že jejich úspěch na burze naznačuje, že drobní investoři jsou společně s maloobchodními spotřebiteli připraveni na něco lepšího než je maso, které po desetiletí konzumují,“ okomentoval úspěch konkurenta Lee.

I přes jeho velký úspěch se Impossible Foods na burzu prozatím nechystá. „Jsme zaměřeni na realizaci naších plánů a jsme nadšeni, že jsme od našich soukromých investorů získali 300 milionů dolarů navíc. Umožňuje nám to pokračovat v naší práci, aniž bychom se nechali vyrušovat vstupem na burzu,“ vysvětlil Lee s tím, že nikam nespěchají.

Jak uvedl portál zpravodajské stanice CNN, Impossible Meat v současné době prodává své rostlinné proteinové produkty pouze do restaurací, ale v letošním roce plánuje zahájit prodej také v maloobchodních prodejnách.