Růst cen ropy zřejmě ještě není u konce. Ilustrační foto

Růst cen ropy zřejmě ještě není u konce. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ropa šplhá k dalším rekordům, blíží se ke 115 dolarům za barel

  • 16
Ceny ropy vyletěly opět v úterý do rekordních výšek. Na vině je prý nedostatek dodávek a stále slábnoucí dolar. Svou předchozí cenu 112,21 dolaru za barel ropa pokořila a dostala se na 112,48 dolaru. Od začátku roku je tak ropa dražší o 17 procent, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy teď tlačí nahoru podle analytiků vysoká poptávka po této surovině. "Očekáváme, že z tohoto důvodu se můžou zanedlouho ceny ropy dostat až na 115 dolarů na barel," řekl Tetsu Emori ze společnosti Astmax.

Přes víkend se totiž nahromadily události, které způsobily nedostatek dodávek ropy na americký trh. Jednou z nich byla situace v  Mexiku, kde se kvůli špatnému počasí musely zavřít tři přístavy, ze kterých se ropa vyvážela do USA. Pod nedostatek dodávek se podepsaly i potíže dvou amerických ropovodů.

O rekordní ceny se postaral i stále klesající kurz dolaru. Ten je nadále pod tlakem a čeká na finanční výsledky amerických firem z prvního čtvrtletí.

Rekordní jsou pro Američany také ceny benzinu. Za poslední týden stouply o 5,7 centu. Teď stojí galon této pohonné hmoty 3,39 dolaru (53,27 koruny). Tolik Američané za natankování neplatili ještě nikdy. 

,