Řecké protesty proti rozpočtovým úsporám.

Řecké protesty proti rozpočtovým úsporám. - Protesty v Řecku. | foto: AP

Řekové stávkují, protože nechtějí šetřit. Zastavili dopravu a zavřeli úřady

  • 385
Řecko ochromila generální stávka. Obyvatelé protestují proti úsporným opatřením vlády na podporu ekonomiky. V zemi nelétají letadla, nejezdí vlaky a nefungují ani úřady či školy. ČSA kvůli stávce zrušily dopolední let z Prahy do Atén. Vláda ale šetřit musí, jinak zemi hrozí bankrot.

Ke čtyřiadvacetihodinové generální stávce obyvatele Řecka vyzval hlavní odborový svaz zhruba dvou milionů zaměstnanců soukromého sektoru. Odborový svaz zaměstnanců veřejného sektoru sdělil, že se ke stávce rovněž připojí, stávkují i novináři.

Zaměstnanci, kteří jsou sdružení v odborech, představují asi polovinu ze zhruba pětimilionové pracovní síly. Řekové mají největší námitky proti zvyšování daní. Vadí jim ale také, že se jim nezvýší mzdy a že do důchodu odejdou až později, než předpokládali.

Řečtí odboráři vstoupili do generální stávky (24. února 2010). Pasažér usnul na vyprázdněném letišti.

Počet účastníků dnešní stávky bude zřejmě směrodatný pro hodnocení toho, jakou podporu má současná vláda mezi veřejností. Krize, do které se Řecko dostalo, otřásla finančními trhy a ohrožuje stabilitu celé eurozóny. Její členové se ale zatím zdráhají Řecku finančně pomoci.

Ruzyně přišla o ranní spoj do Atén

Kvůli dnešní stávce České aerolinie zrušily dopolední linku z Prahy do Atén s pravidelným odletem v 11:35 hodin. Na večerní spoj, který bude z Prahy odlétat ve 22:00, nasadí společnost místo Boeingu 737 Airbus A320 s vyšší přepravní kapacitou.

Bez dopravy se tak musejí dnes obejít miliony Atéňanů, včetně těch, kteří do metropole dojíždějí za prací. Nemocnice jsou k dispozici pouze k ošetření naléhavých případů. Vedle generální stávky se během dne mají v centru Atén konat ještě další dvě samostatné demonstrace.

Řečtí odboráři vstoupili do generální stávky (24. února 2010). Žena uklízí prázdnou stanici metra.

Dvě největší odborové organizace v Řecku, GSEE pro soukromý sektor a ADEDY pro zaměstnance státní správy, proti navrhovanému utahování opasků tvrdě bojují. Vláda v minulých týdnech nastínila plány, jak se vypořádat s vysokým zadlužením a rozpočtovým deficitem.

Řecko před koncem loňského roku přiznalo, že má mnohem vyšší dluhy, než do té doby uvádělo. Podobně deficit státního rozpočtu za loňský rok dosahuje 12,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což je asi dvakrát tolik, než země uváděla. Pravidla Evropské unie navíc povolují deficit jen tři procenta HDP.

Řečtí odboráři vstoupili do generální stávky (24. února 2010). Lodě nevyplují.

Vláda v Aténách už předložila Evropské komisi plán úspor, který má veřejné finance dát co nejrychleji do pořádku. V letošním roce by se tak schodek rozpočtu měl snížit na 8,7 procenta HDP, pod třemi procenty by měl být do roku 2012.

,