Proslulá Růžová pláž (Spiaggia Rosa) na ostrově Budelli, který patří k italské Sardinii. | foto: Profimedia.cz

Sardinie prodává menší ostrůvek, nesmí se na něm ale stavět

  • 29
Italský ostrov Sardinie nabízí na prodej jeden ze svých ostrůvků. Ostrov Budelli se rozkládá na ploše 1,6 kilometrů čtverečních a proslul zejména díky své překrásné Růžové pláži (Spiaggia Rosa). Na prodej je za pět milionů eur, tedy 130 milionů korun. Koupě má však jeden háček: nový majitel ostrova si zde bude moci postavit maximálně jen plážový přístřešek.

Ostrov nyní vlastní společnost se sídlem v Miláně, která se ale dostala do finančních obtíží, a proto doufá, že prodejem získá peníze na splácení dluhů, uvedl britský list The Daily Telegraph.

Budelli je součástí národního parku La Maddalena, který zahrnuje několik ostrovů ležících mezi Sardinií a Korsikou. Právě vzhledem k tomu zde platí přísná pravidla a na ostrově se nesmí stavět. Kdo by tam chtěl vybudovat luxusní letovisko, či přístav, bude zklamán.

I přesto ale prodejci doufají, že si svého kupce najde. "Někdy se objeví milovníci přírody, kteří chtějí mít svůj vlastní národní park," uvedl Pedro Arez z realitní společnosti Vladi Private Islands.

Právě kvůli nemožnosti stavět zatím ostrov nenašel svého majitele. Na Budelli se nicméně údajně nacházejí tři rozbořené budovy, které by za určitých okolností bylo možné zrekonstruovat. Jak britský list poznamenává, nový majitel se však bude muset obrnit trpělivostí a investovat množství peněz a času do zjišťování, jak je možné získat určitou výjimku z přísných pravidel.

Místní ochránci životního prostředí si budoucnost ostrova představují zcela jinak. Doufají, že ho zakoupí sardinská vláda.

,