Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Brusel: Bez zásahu v příštích letech schodek ČR stoupne nad limit

  • 53
Podle nové prognózy Evropské komise česká ekonomika v příštích dvou letech poroste více, než odhaduje tuzemské ministerstvo financí. Bez dalších opatření však hrozí překročení povoleného tříprocentního limitu deficitu vůči HDP.

Bez dodatečných opatření se opět začne zvyšovat deficit, a to na tři procenta v roce 2014 a 3,5 procenta v roce 2015, uvedla Komise. Česko by tak opět přestalo splňovat podmínku nejvýše tříprocentního schodku nutnou pro případné přijetí eura.

Podle makroekonomické prognózy Evropské komise klesne letos česká ekonomika o jedno procento a deficit veřejných financí se dostane na 2,9 procenta hrubého domácího produktu. V příštích dvou letech se podle prognózy český hrubý domácí produkt vrátí k růstu o 1,8 a 2,2 procenta.

Poslední letošní prognózu vydalo koncem října i ministerstvo financí. Podle něj letos ekonomika klesne o procento a příští rok poroste o 1,3 procenta. V obou případech jsou resortní analytici optimističtější než ve svém červencovém odhadu (více čtete zde).

,