Před Vánocemi ožívají staré měny

  • 5
K vánočním svátkům patří i určitá dávka nostalgie. Na okamžiky placení zaniklými národními měnami mohou zavzpomínat Němci, Rakušané či Francouzi, kteří doma ještě objeví marky, šilinky či franky nesměněné za euro. Vybrané obchody jim totiž nabízejí možnost uhradit předvánoční nákupy zaniklými platidly.

S tímto nápadem přišel jako první oděvní řetězec C&A. A setkal se s úspěchem.

"Mnoho lidí chodí s pytlíky plnými mincí, jiní zase se skleničkami od okurek," říká jedna z prodavaček vídeňské prodejny C&A. Jen za uplynulou sobotu inkasovala filiálka v centru města přes 70 tisíc šilinků.

Brzy se přidaly další obchody, které využívají možnosti vyměnit šilinky za eura v národní bance. Úplnou šilinkovou raritou je městečko Oberndorf ve spolkové zemi Salcbursko, kde zhruba stovka obchodů uzavřela "šilinkovou alianci".

Šilinky se ovšem nebudou přijímat věčně. Například C&A je přijímá pouze do 7. prosince, zbytek obchodů v naprosté většině nanejvýš do konce roku.

Podobný obrázek je možné spatřit i v dalších zemích.

V německých obchodech C&A se jen o víkendu v bývalé národní měně uskutečnilo pět až 15 procent všech nákupů, což řádově představuje miliony marek.

Franky budou přijímat v 54 francouzských prodejnách C&A od 7. do 14. prosince. Stejně to platí i v Nizozemsku a Belgii.

Mezi obyvateli zemí eurozóny zůstává i po přechodu na jednotnou měnu stále značné množství starých platidel.

V Rakousku odhaduje centrální banka množství nesměněných peněz na 12 miliard šilinků (skoro miliarda eur). Ve Francii se odhady pohybují okolo 17 miliard franků (2,7 miliardy eur).

,