Šéf belgické KBC André Bergen

Šéf belgické KBC André Bergen | foto: Jiří Koťátko

Pomohli jste konkurenci, zvedněte náš kapitál, žádá Belgii vlastník ČSOB

  • 83
Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, která ovládá i tuzemskou ČSOB, požádala Belgii o pomoc s navýšením kapitálu za 3,5 miliardy eur. Napsal to dnes hlavní belgický list Le Soir. Banka ujišťuje, že hotové peníze má, chce ale uklidnit investory a dosáhnout stejných záruk, jako konkurenční ústavy.

KBC se snaží do pondělí uklidnit burzu. Akcie banky spadly během pátku o 7,07 procenta a skončily na 26,70 eura.

Trh pochybuje o finančním zdraví banky, která před deseti dny oznámila, že kvůli finanční krizi odepíše 1,6 miliardy eur a uzavře čtvrtletí ztrátou.

KBC se proto podle deníku rozhodla vyslat jasný signál, aby jí investoři opět důvěřovali. Podle informací deníku banka požádala stát o 3,5 miliardy eur rekapitalizace, tedy více než 87 miliard korun.

Po kliknutí na obrázek dostanete PDF titulní strany Le Soir

Titulní strana Le Soir

Pokud stát pomoc odsouhlasí, měl by se převod uskutečnit ještě během víkendu, před pondělním otevřením burz.

Už před časem se Belgie zaručila za vklady v bankách Fortis a Dexia. KBC tak chce dosáhnout stejných konkurenčních podmínek na trhu. Bankéři však zdůrazňují, že nemají problémy s likviditou, jen musí reagovat na negativní spirálu, jejíž se stali obětí.

Největší belgickou bankou je právě Fortis, Dexia je druhá a KBC na třetím místě. Ve světovém měřítku jsou 32. Fortis, čtyřicátá Dexia a KBC padesátá.

V pátek KBC ujišťovala své investory i střadatele, že "navzdory těžkým časům na burzách disponuje solidním kapitálovým základem a to se v posledních dnech nezměnilo. ... Naopak, v posledních měsících registrujeme dokonce silný nárůst vkladů."

A penězi od státu může uklidnit všechny více než slovy. O podobnou pomoc úspěšně žádaly například ING v Nizozemsku a velké francouzské banky.

ČSOB je v dobré kondici

rozhovor s šéfem ČSOB Pavlem Kavánkem

Klientů, kteří mají vklady v ČSOB, se krok belgické matky přímo nedotkne. Československá obchodní banka hospodaří jako samostatná firma a v minulých dnech opakovaně ujistila, že se těší dobrému finančnímu zdraví.

Krize ale ukousla ze zisku. ČSOB za první tři čtvrtletí letošního roku očekává výdělek 2,7 miliardy korun. Sama přiznává, že bez vlivu finanční krize by to mohlo být 8,9 miliardy korun. . - čtěte Finanční krize připravila ČSOB o miliardové zisky

,