ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Polský řetězec Biedronka obejde nedělní zákaz prodeje. Začne půjčovat knihy

  • 60
Největší polský řetězec s potravinami našel způsob, jak se vyhnout zákazu nedělního prodeje. Supermarkety Biedronka, které mají v logu berušku, přemění části prodejen na knihovny. Informoval ve čtvrtek zpravodajský web Wiadomoscihandlowe.pl s odvoláním na interní dokument společnosti. Zákazníci si budou moci půjčovat z nabídky 140 knih pomocí věrnostních karet.

Avizovaný krok má podle webu umožnit maloobchodnímu řetězci, kterou vlastní portugalský řetězec Jeronimo Martins, již v neděli 7. srpna otevřít některé ze svých 3 000 prodejen. Načasování záměru se shoduje i s výpověďmi některých zaměstnanců, diskontní řetězec jej však nepotvrdil.

Zákazníci si podle zmíněného dokumentu budou moci knihy vypůjčit s pomocí věrnostní karty na dva týdny. Nabídka čítá kolem 140 titulů. Pokud knihu po dvou týdnech klient nevrátí, Biedronka mu kartu zablokuje na další výpůjčky, ale ne na nákup. Na jeden titul musí zákazník složit vratnou kauci tři zloté (přes 15 Kč).

Zavřete dveře, nebo platíte. Paříž zavádí novou pokutu za plýtvání energiemi

Od uzákonění zákazu nedělního prodeje v roce 2018 hledají polští maloobchodníci kličky, jak se nařízení vyhnout. Parlament loni zpřísnil pravidla, která dříve umožňovala supermarketům nabízet poštovní služby, a mít tak otevřeno i v neděli.

Biedronka je dalším obchodním řetězcem, který hodlá využít výjimky stanovené pro „prodejny v provozovnách působících v oblasti kultury, sportu, vzdělávání, turistiky a volného času“, napsal web Wiadomoscihandlowe.pl.

,
Témata: kniha, Bloomberg News