ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Reakce vlády na pingdemii jsou chaotické, míní dodavatelé potravin

  • 5
V posledních týdnech se Spojené království potýká s velkým počtem izolovaných a značné množství lidí nemůže docházet do práce. Některé obchodní řetězce pociťují nedostatek zaměstnanců a supermarkety čelí logistickým problémům. Vláda se problém snaží řešit, avšak podle zástupců potravinářského průmyslu jsou vládní snahy poněkud zmatené.

Minulý týden britská vláda oznámila, že vybraní dodavatelé a skladníci obchodů s potravinami dostanou výjimku z nařízené desetidenní karantény. Musí se však každý den prokázat negativním testem na koronavirus.

Británii děsí prázdné regály. Chybí jídlo, lidé z obchodů se vyhnou karanténě

Reakce vlády však byla „chaotická a „příliš pozdě“, uvedl James Bielby, generální ředitel britské federace obchodních distributorů. Podle něj byla výjimka oznámena v pondělí, avšak až do čtvrtka vláda neposkytla žádné další podrobnosti. Mnoho potravinářských podniků tak nevědělo, zda se jich výjimka týká, píše BBC.

Nová opatření začala platit v pátek v 15 skladech. Bielby poukázal na to, že testování namísto izolace mělo být zavedeno už před třemi týdny, nyní už je podle něj příliš pozdě.

Shane Brennan, generální ředitel britské federace přepravních a skladovacích firem s mraženými produkty, doplnil, že „pingdemie“ - nazvaná tak médii podle zvuku trasovací aplikace - byla pro podniky větší výzvou než samotný koronavirus.  „Problém ‚pingdemie‘ spočívá v tom, že vyřazuje spoustu lidí z pracovního procesu,“ zmínil.

Podle něj se již nyní potýkají supermarkety s nedostatkem zásob a dodavatelé „bojují za to, aby se jídlo v regálech udrželo.“ Brennan taktéž hovořil o tom, že jednotlivá ministerstva nepostupovala jednotně. „Je zcela zřejmé, že vláda vede spor sama se sebou,“ doplnil.