Americký ministr financí Steven Mnuchin.

Americký ministr financí Steven Mnuchin. | foto: Profimedia.cz

USA testují zájem o dlouhé dluhopisy. Nahrává jim snížení sazeb v EU

  • 24
Pokud o ně bude zájem, americká vláda příští rok vydá dluhopisy s padesátiletou splatností. Oznámil to tamní ministr financí Steven Mnuchin. Historicky nízké úrokové sazby pohybující se mezi 2 a 2,25 procenta návrhu nahrávají. Reakce Wall Street je ale zatím vlažná.

Dlouhodobé investice zpravidla nesou vyšší výnos než krátké, a jsou tak pro investory atraktivní. Výnosová křivka se ale v poslední době obrátila - dlouhodobé americké vládní dluhopisy nesly méně než ty krátkodobé. Kvůli tomu by mohla nabídka dluhopisů se splatností za desítky let narazit.

Americký ministr financí Steven Mnuchin o rozšíření možností dlouhodobého dluhového financování státu za horizont třicetiletých dluhopisů mluví poslední dva roky. Podle něj je na to „docela vhodný“ čas právě teď, píše CNN

Trumpově administrativě by se navíc snížily náklady na dluhovou službu. Současný schodek státního rozpočtu se blíží bilionu dolarů. Úrokové sazby po celém světě od loňska klesají, některé už spadly pod nulu. To by mohlo poptávku po dlouhodobých amerických dluhopisech „nakopnout“.

Ještě levnější peníze. ECB sníží sazby a začne pumpovat miliardy eur

Mnuchin míní, že investoři budou mít větší chuť půjčit USA i kvůli nedávnému rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit sazby do mínusu.

„Nepřekvapilo by mě, kdyby spousta lidí začala prodávat zahraniční dluhopisy se záporným výnosem a nakupovat americké vládní dluhopisy. To by mohlo tyto výnosové rozdíly vyrovnat,“ řekl. 

Úrokové rozhodnutí ECB ve čtvrtek na svém Twitteru komentoval i prezident Trump. Kritizoval americkou centrální banku Fed, že se sazbami nehýbe také a nechá ECB, aby oslabením eura vůči dolarů poškozovala americký export.

Mnuchin upozornil na výzvy, kterým Evropa v souvislosti se zápornými sazbami čelí. Podle něj bude pro banky těžší vydělávat peníze, což by mohlo podlomit kondici národních ekonomik. „Pro banky je nesmírně obtížně dosahovat zisku v prostředí negativních úrokových sazeb. A když banky nemohou vydělávat, je těžké mít dobré hospodářství,“ konstatoval.