OPEC sníží vývoz ropy, aby se zvýšily ceny za surovinu.

OPEC sníží vývoz ropy, aby se zvýšily ceny za surovinu. | foto: Profimedia.cz

OPEC snižuje vývoz ropy o 1,5 milionu barelů denně

  • 15
Státy vyrábějící ropu ze sdružení OPEC se dohodly na snížení objemu ropy určené k vývozu. Země od listopadu omezí vývoz strategické suroviny o 1,5 milionu barelů denně. Kartel nyní dodává na trh každý den celkem 29 milionů barelů ropy.

Celosvětovou spotřebu pokrývá ropa ze zemí OPEC asi z jedné třetiny. Organizace o snížení rozhodla na mimořádné schůzce svolané kvůli prudkému poklesu cen ropy na světových trzích.

Ceny americké ropy reagovaly na snížení vývozu poklesem na 64 dolarů za barel. Severomořská ropa Brent klesla na 62,5 dolaru.

"Byl tady i požadavek snížení vývozu o 2 miliony barelů denně. Nejsem přesvědčený, že současný zásah bude dostatečným krokem k tomu, aby ropa zdražila," řekl agentuře Reuters Rob Laughlin ze společnosti MF Global.

Ceny ropy se snížily ze svých červencových rekordů, kdy se barel obchodoval za 147 dolarů, o více než polovinu. Důvodem je pokles poptávky Spojených států, které jsou největším odběratelem černého zlata, a dalších průmyslových zemí.

Michael Lewis z Deutsche Bank se domnívá, že opatření OPEC nebude ojedinělé a budou následovat další snižování až do roku 2009. "Myslíme si ale, že omezení produkce nepovede ke změnám pohybu cen ropy směrem dolů. Očekáváme, že příští rok ceny americké ropy WTI spadnou až na 50 dolarů," uvedl.