Cena ropy přijde OPEC stále příliš nízká. Těžbu možná omezí až o dva miliony barelů (barel je asi 160 litrů) denně. Ilustrační foto

Cena ropy přijde OPEC stále příliš nízká. Těžbu možná omezí až o dva miliony barelů (barel je asi 160 litrů) denně. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

OPEC: Ropa je pořád moc levná, těžbu omezíme ještě víc

  • 52
Ropný trh by se měl připravit na rozhodnutí organizace zemí vyvážejících ropu o snížení těžby. Oznámení zřejmě přijde po zasedání této organizace 17. prosince, řekl prezident OPEC Šakíb Chelíl.

Chelíl naznačil, že redukce těžby bude výraznější, než se očekávalo.

"V kartelu vznikla shoda ohledně výrazného snížení těžební úrovně," řekl Chelíl a upozornil, že někteří analytici nyní očekávají pokles až o dva miliony barelů denně. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) podle loňských čísel produkovala zhruba třicet milionů barelů ropy denně.

Dalších zhruba 18 milionů barelů denně produkují dohromady Rusko a Spojené státy americké, které členy OPEC nejsou.

Právě Rusko nyní Chelíl, který je rovněž alžírským ministrem energetiky, do OPEC láká. Doufá, že by zapojení nejen Ruska, ale také třeba Norska nebo Mexika mohlo napomoci podpořit ceny ropy.

Kartel OPEC se už koncem září dohodl na snížení dodávek na trh o 1,5 milionu barelů denně, tento krok však pokles cen ropy nezastavil. Přitom v červenci se cena americké ropy vyšplhala až na rekordní maximum 147,27 dolaru za barel (asi 160 litrů).

Od té doby však hodnota barelu kvůli obavám z negativního dopadu zpomalení ekonomiky na poptávku výrazně klesla. V pátek se cena americké ropy propadla až na čtyřleté minimum 40,50 dolaru.

Ruský ministr energetiky Sergej Šmatko minulý týden uvedl, že Rusko by se mohlo ke snižování těžby kartelem OPEC připojit. Nečlenské země naposledy následovaly OPEC ve snižování produkce v roce 2002. Rusko, Mexiko a Norsko tehdy omezily těžbu poté, co se ceny ropy propadly pod 20 dolarů za barel.

,