ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

OPEC: Útlum ekonomiky sníží zájem o ropu víc, než se čekalo

  • 14
Útlum ekonomiky a cestování kvůli pandemii covid-19 tlačí dolu zájem o ropu. Podle Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se celosvětová poptávka v porovnání s loňskem sníží asi o desetinu. V pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu navíc snížila odhady i pro příští rok.

Kartel nově předpokládá, že poptávka za rok 2020 letos klesne o 9,46 milionu barelů denně na celkových 90,23 milionů. Předchozí odhady počítaly zhruba s devítimilionovým poklesem.

Pro příští rok pak sice OPEC čeká oživení poptávky o 6,62 milionu barelů za den. To je ovšem proti dosavadnímu sedmimilionovému předpokladu méně. Kartel zároveň varoval, že pro další měsíce přetrvávají zvýšená rizika, právě v souvislosti s vývojem pandemie.

„Návratu poptávky po palivech na úroveň roku 2019 bude bránit také větší využívání práce z domova a častější konání virtuálních konferencí,“ uvedl OPEC ve svém reportu.

Zhoršující se vyhlídky na trhu s ropou by tak mohly zkomplikovat snahy o podporu cen této energetické suroviny. Ty se od začátku září snížily skoro o patnáct procent a nyní se pohybují pod čtyřiceti dolary za barel.

Skupina OPEC+, která zahrnuje kartel OPEC a jeho spojence v čele s Ruskem, od května kvůli negativním dopadům koronavirové krize na poptávku snížila těžbu o 9,7 milionu barelů denně. 

Od srpna už ale dohodnutý rozsah snížení těžby činí jen 7,7 milionu barelů denně. Kartel totiž uvedl, že v srpnu zvýšil těžbu ropy o 760 tisíc na 24,05 milionu barelů denně.

, ,