Bývalý obchodník UBS Tom Hayes je obžalován z manipulace s úrokovou sazbou

Bývalý obchodník UBS Tom Hayes je obžalován z manipulace s úrokovou sazbou Libor. | foto: AP

První bankéř míří před soud kvůli podvodům se sazbou LIBOR

  • 1
Bývalý britský obchodník bankovních kolosů UBS a Citigroup Tom Hayes stane před soudem jako první bankéř v kauze vyšetřování rozsáhlých podvodů s mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR. Podezření z manipulací se týká mnoha světových bank. Od sazby se odvíjejí obchodní kontrakty v řádu bilionů dolarů.

Hayes si ve čtvrtek u soudu v Londýně vyslechl obžalobu za manipulaci s úrokovou sazbou LIBOR.

Sazba LIBOR

Klíčová londýnská mezibankovní úroková sazba je průměrnou úrokovou sazbou, kterou si na základě svých odhadů stanovují vybrané banky v Londýně. Ty dohodnutou sazbou vyjadřují názor na to, za jakou sazbu si budou půjčovat od jiných bank. Odhady tak odrážejí celkovou situaci na trhu. Od sazeb LIBOR se odvozují úrokové sazby úvěrů v řádu mnoha bilionů dolarů, které se uzavírají v celém světě.

Hayese britská policie zatkla v prosinci a tento týden jej prokurátoři obvinili ze zločinného spolčení za účelem podvodu. Hayes se podle nich při manipulacích se sazbou spolčoval se zaměstnanci řady bank. Vedle švýcarské UBS a americké Citigroup mělo jít o bankovní instituce Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, HSBC a Rabobank, a rovněž o makléřské firmy ICAP, Tullett Prebon a RP Martin.

Soud propustil Hayese na kauci pod podmínkou, že neopustí Velkou Británii. K soudnímu líčení v londýnské čtvrti Southwark se má obchodník znovu dostavit 4. července.

Rabobank agentuře Reuters sdělila, že s vyšetřovateli případu spolupracuje. Ostatní společnosti se k Hayesově obvinění nevyjádřily.

Úřady v Británii a USA loni potrestaly pokutami v objemu stovek milionů dolarů britské banky HSBC a RBS a švýcarskou UBS za to, že v letech kolem finanční krize systematicky a s mlčenlivým souhlasem vlád a centrálních bank předkládaly data pro výpočet sazby LIBOR na nižších úrovních, než za jaké si byly schopny půjčovat (čtěte UBS sklidila druhou největší pokutu v historii).

Sazby LIBOR a ostatní referenční sazby jsou klíčovými indikátory pro většinu úrokových sazeb v obchodním styku. Jsou na nich založeny obchodní kontrakty v řádu bilionů dolarů.

Úřady se nyní zaměřují na ty obchodníky, kteří léta manipulovali pro vlastní prospěch sazbami LIBOR a dalšími referenčními úroky. Sazbu LIBOR Hayes využíval od roku 2006 v tokijské pobočce UBS, kde obchodoval s deriváty navázanými na tyto sazby. V UBS skončil v roce 2009, kdy přešel do Citigroup. Obvinění se týká období let 2006 až 2010.

,