Archivní fotografie zachycuje policistu, který hlídkuje poblíž sídla...

Archivní fotografie zachycuje policistu, který hlídkuje poblíž sídla zkrachovalé společnosti Jukos. (27. března 2007) | foto: AP

Za zkrachovalý Jukos musí Rusko akcionářům vyplatit 50 miliard dolarů, potvrdil soud

  • 9
Soud v Nizozemsku zamítl odvolání Ruské federace proti arbitrážnímu rozhodnutí, podle kterého země musí vyplatit 50 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč) bývalým akcionářům nyní již neexistující ruské ropné společnosti Jukos. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Arbitrážní řízení proti Rusku zahájili už v roce 2005 tři velcí akcionáři Jukosu, a to společnosti Veteran Petroleum, Yukos Universal a Hulley Enterprises. Firmy argumentovaly tím, že Rusko z politických důvodů vzneslo vůči Jukosu daňové požadavky, které nakonec vedly k bankrotu podniku, napsala agentura Bloomberg.

Úterní verdikt odvolacího soudu podle Bloombergu pravděpodobně nepovede k okamžitému vyplacení peněz bývalým akcionářům. Rusko v minulosti uvedlo, že není povinno požadovanou částku zaplatit.

Hlavním vlastníkem Jukosu byl oligarcha a oponent Kremlu Michail Chodorkovskij. Ten býval i nejbohatším člověkem v Rusku, v roce 2003 byl však zatčen a o dva roky později odsouzen k dlouholetému vězení za daňové úniky a zpronevěru. Společnost Jukos pak byla rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala polostátní společnost Rosněfť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin.

Jukos pak v srpnu 2006 vyhlásil bankrot. Chodorkovskij vyšel z vězení v prosinci 2013, když mu Putin udělil milost. V současnosti žije v exilu.

,