Nezaměstnanost v eurozóně vystoupala v květnu na nový rekord 11,1 procenta. Největší potíže řeší Španělsko s nezaměstnaností 24,6 procenta.

Nezaměstnanost v eurozóně vystoupala v květnu na nový rekord 11,1 procenta. Největší potíže řeší Španělsko s nezaměstnaností 24,6 procenta. | foto: AP

Nezaměstnanost v eurozóně vyšplhala na nový rekord

  • 29
Míra nezaměstnanosti v sedmnácti zemích eurozóny se v květnu posunula na nový rekord. Z dubnových 11 procent stoupla na 11,1 procenta. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu.

V celé Evropské unii, míra nezaměstnanosti stoupla na 10,3 procenta z dubnových 10,2 procenta. V EU je tak aktuálně bez práce 24,86 milionu lidí, o 150 tisíc více než před měsícem a o téměř dva miliony více než před rokem.

V eurozóně shánělo v květnu práci 17,56 milionu lidí. Proti dubnu to je téměř o devadesát tisíc víc a proti loňskému květnu je číslo vyšší o 1,8 milionu lidí.

Nejvyšší nezaměstnanost má podle Eurostatu Španělsko, kde podíl lidí bez práce vystoupal na 24,6 procenta. Nejnižší byla v Rakousku, kde činila 4,1 procenta. V České republice míra nezaměstnanosti podle metodiky Eurostatu zůstala v květnu beze změny na 6,7 procenta.