Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nestlé po týdnu vzdoru otevřela svou továrnu v Zimbabwe

  • 3
Potravinářský gigant Nestlé po týdnu opět otevřel svou továrnu v Zimbabwe. Firma získala od vlády záruky, že její aktivity nebudou ohroženy. Brány závodu se zavřely poté, co policie vyslýchala dva manažery Nestlé a společnost čelila údajnému nátlaku politiků.

Informovalo o tom zpravodajství BBC. Společnost se rozhodla znovu otevřít továrnu 31. prosince poté, co dostala od ministerstva průmyslu a obchodu písemné záruky, že stát nebude omezovat obchodní aktivity firmy.

Nestlé tvrdila, že se ji státní úředníci snažili přinutit, aby odebírala mléko od svých dodavatelů bez smlouvy o dodávkách.

"Za takových okolností není zaručena bezpečnost zaměstnanců ani bezproblémový chod firmy," reagovala Nestlé v prohlášení. Dva manažery firmy vyslýchala policie a ten samý den je propustila bez potrestání.

V říjnu firma Nestlé oznámila, že už nebude odebírat mléko od mlékárny Gushungo a dalších sedmi farem. Učinila tak poté, co humanitární pracovníci vyzvali k bojkotu produktů Nestlé.

Farmu Gushungo, kterou vlastní žena prezidenta Grace Mugabe, zkonfiskoval režim po kontroverzních pozemkových reformách od předchozího vlastníka bílé pleti.