Diskuze

Covid bere především chudým. Bohatí dál bohatnou, zjistili ekonomové

Globální pandemie umocnila nerovnost v řadě oblastí. Drastická vládní opatření po celém světě vedla k prohloubení majetkových rozdílů, propast mezi bohatými a chudými se zvětšuje rychleji. Covid smazal také část pokroku v řešení dlouhodobých problémů s diskriminací podle pohlaví, stoupá i nerovnost mezi zeměmi.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J56i97ř50í 82P25i18p19k45a

15. 3. 2021 16:54

Jééé, kdo by to čekal..

0 0
možnosti
DK

chudí mohou změnit situaci jenom jediným způsobem - napadnout bohaté i za cenu velkých obětí - jenže na to nemají organizaci ani noty :-P

0 0
možnosti
PB

P15a40v61e58l 81B48e14ň40o

14. 3. 2021 15:46

Pan Marek Tomanka a uvedení "ekonomové" právě objevili Ameriku...

Tohle se děje v každé krizi, celou historii, začali narůstat od objevení peněz...nota bene dnes, kde si chudí, na rozdíl od bohatých nemohou natisknout ( i virtuálně ) kolik chtějí...;-))

0 0
možnosti
JS

Bohatí bohatnou na krizích, na válkách atd. tak proč by nebohatli na kovidu?

Pokaždé to odnesli běžní lidé, jsou to jen různé způsoby jak je oškubat.

6 0
možnosti
AP

Tady nejde o oškubání, ale hlavně o to, že chudší "musí" podstoupit "krysí závod". Ono když musíte makat přesčasy někde u pásu, abyste zaplatil nájem a potřeby rodiny, tak už nemáte čas na studium investičních příležitostí a defakto ani prostředky. Jako můžete mít štěstí a "vsadit" nějakou tisícovku na nějaký e-coin, ale i kdyby se to zhodnotilo během několika málo roků o 1000%, tak tam máte stále téměř nic. Aby dítě chudých rodičů zbohatlo, musí mít určité IQ, určité zdraví, osvícenější rodiče a hlavně velkou motivaci. Což je ve většině případů začarovaný kruh. U bohatých tento princip funguje stejně, takže výsledky jsou opačné. Ano, existují výjimky, kdy jsou potomci bohatých zkrachovalci, ale v mém okolí to nevidím. Potomci bohatých jsou téměř všichni bohatí a potomci střední třídy jsou téměř všichni střední třídou. Znám ale i výjimky. Jeden, který pocházel z chudé vrstvy se vyšplhal do vyšší střední a jeden ze střední třídy se dostal mezi chudší bohaté ;-) Vliv výchovy, nejbližší okolí, genetika, nastavení mysli se nedá podceňovat. Proto si vážím všech, kteří to někam dotáhli i přes nepřízeň vnějších faktorů.

2 0
možnosti
PZ

Ona je chudoba a chudoba. Pořád máme obrovskou střední třídu, ale velká část lidí z té střední třídy sebe sama považuje za chudé :)

0 1
možnosti
AP

Střední třídu máme podle toho, jak ji definujete. Čistě statisticky budeme mít vždy velkou střední třídu, tu má i Somálsko.

1 0
možnosti
PK

To se mě mohli “ekonomové” zeptat před rokem a řekla bych jim to, ani bych nepotřebovala kalkulačku. Stačí základní znalost dějepisu. Každá krize postihne nejvíc chudé, naopak bohatým výrazně neublíží a někteří bohatí zbohatnou ještě víc. Ještě nikdy nebyla žádná krize, kdyby to bylo jinak.

2 1
možnosti
JK

Na to není třeba býti ekonomem. To se děje při každé krizi.

10 0
možnosti
JN

Je to tak. Vloni jsem své jmění zdvojnásobil. Tak dobrý rok jsem měl poprvé. Tak dobrý růst jmění neměl ani Babiš, který obírá celou republiku.

0 0
možnosti
PV

Jn, u nás to je vidět na nemovitostech. Bohatí tam ve velkém ukládají peníze a ceny jdou nahoru na čemž ve výsledku vydělají. Pronájem pak přesunuje další peníze od chudych k bohatým. Chudí na vlastní již prakticky nemají šanci dosáhnout.

Kdo nějakou nemovitost nekoupil v minulosti, nezdědil, nebo nemá více než nadprůměrný plat tak má problém.

15 0
možnosti
JS

Nic nového. To přece již popsal Jára Cimrman ve své propadlé pohádce "Jak chudý do ještě větší bídy přišel"...

4 0
možnosti