Jaderná elektrárna Isar 2 v Německu.

Jaderná elektrárna Isar 2 v Německu. | foto: Reuters

Německo nechá dvě jaderné elektrárny v provozu, bojí se nedostatku energie

  • 177
Německo bude nuceno nechat dvě jaderné elektrárny, které chtělo mít pouze v rezervě, v provozu až do jara. Mělo by se tak vyhnout možným nedostatkům elektrické energie. Na úterní tiskové konferenci to oznámil spolkový ministr hospodářství Robert Habeck.

Německo plánovalo, že poslední tři jaderné elektrárny odstaví na konci roku, na počátku září ale rozhodlo, že dvě z nich nechá do jara v rezervě. Nyní Berlín počítá, že místo v rezervě zůstanou obě elektrárny připojeny k síti.

„Dnes musím jako ministr zodpovědný za energetickou bezpečnost říci, že Isar 2 a Neckarwestheim v prvním čtvrtletí roku 2023 zůstanou v síti. To je stav k dnešnímu dni, což chci výslovně říci,“ řekl. Atomové elektrárny Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku tak na konci roku nebudou uvedeny do síťové rezervy, ale budou nadále vyrábět elektrickou energii.

Dvě jaderné elektrárny necháme v rezervě, třetí odpojíme, rozhodlo Německo

Důvodem přehodnocení situace je podle Habecka složitá situace s francouzskými jadernými elektrárnami, které musely být odpojeny a energii nyní nevyrábějí.

Na francouzskou elektřinu přitom Německo spoléhá, neboť s ní vyrovnává chybějící energii z plynových elektráren. Kvůli nedostatku plynu Německo obnovilo výrobu elektřiny v uhelných elektrárnách, které drželo v záloze.

Na propojenost německé a francouzské energetické soustavy Habeck v prohlášení poukázal. Poznamenal, že pokud se situace ve Francii překvapivě nezmění, nebude možné obě německé jaderné elektrárny odpojit. Se změnou energetické situace ve Francii Habeck zřejmě nepočítá, protože poznamenal, že zprávy z Francie jsou stále horší.

Elektrárnu Isar 2 nejpozději do konce října čeká asi týdenní odstávka kvůli opravě netěsnosti tlakového systému. Na počátku roku čeká technická odstávka i elektrárnu Neckarwestheim, která se podle Habecka bude týkat rekonfigurace jádra.

Třetí zbývající německé jaderné elektrárně, kterou je Emsland v Dolním Sasku, provoz prodloužen nebude a nebude ani součást rezervy, počítá se tak s jejím trvalým odstavením ke konci letošního roku.

,