Berlín. Ilustrační snímek

Berlín. Ilustrační snímek | foto: Reuters

Němci jsou chudší než Španělé a Italové, překvapila studie Bundesbanky

  • 95
Když si Němci poměří hodnotu svého majetku s jinými národy, dopadnou mnohem hůře než Španělé a Italové, jejichž země se potýkají s dopady finanční krize. K překvapivému závěru dospěla studie centrální banky Německa.

Německo platí za tahouna evropského hospodářství, podle Bundesbanky však ve srovnání čistého soukromého majetku domácností zaostává za Francií, Itálií i Španělskem.

Majetek Němců dosahuje v průměru 51 400 eur (1,3 milionu korun), majetek Italů téměř 164 tisíc eur (4,2 milionu) a Španělů dokonce přes 178 tisíc eur (4,6 milionu). Ve Španělsku je přitom po Řecku nejvyšší nezaměstnanost v Evropě, práci nemá každý čtvrtý.

Hlavním důvodem, proč Němci zaostávají za Jihoevropany, je fakt, že mají výrazně méně nemovitostí. Lépe na tom jsou i francouzské domácnosti, které průměrně mají majetek v hodnotě více než 113 tisíc eur (2,9 milionu korun).

Stejně dopadlo i srovnání výše průměrného majetku domácností očištěného o dluhy. Podle této statistiky mají Němci přes 195 tisíc eur (pět milionů korun) a Španělé přes 285 tisíc eur (7,4 milionu).

"Většina německých domácností - celostátně je to 73 procent - má 'podprůměrný' čistý majetek," uvádí centrální banka ve studii. "Jak průměr, tak i medián netto majetku v Německu proto leží níže než v ostatních velkých zemích eurozóny, pro které máme srovnatelná data," dodává studie.

Důvod podle Bundesbanky tkví ve vlastnictví nemovitostí. Zatímco v Německu má svůj dům nebo byt 44 procent domácností, v Itálii je to přes 68 procent a ve Španělsku téměř 83 procent. Ti, co ve Spolkové republice svou nemovitostí nedisponují, jsou navíc výrazně chudší než majitelé realit.

Velké rozdíly jsou podle banky ještě navíc mezi západem a bývalým socialistickým východem Německa. Pro studii použila banka data získaná od téměř 3 600 domácností v letech 2010 a 2011. Informace zahrnovaly údaje o hmotném majetku, bankovních úsporách, příjmech a nárocích vyplývajících ze soukromého důchodového spoření.