Elon Musk

Elon Musk | foto: Profimedia.cz

Musk se opřel do novinářů. Chce založit web, který je bude hodnotit

  • 37
Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk ve středu ostře zkritizoval novináře na svém účtu na Twitteru. Plánuje spustit webovou stránku s názvem Pravda, na které budou lidé moci hodnotit pravdivost jakéhokoliv článku a sledovat „skóre důvěryhodnosti“ jednotlivých novinářů.

Nebylo to poprvé, co se Musk rozohnil ve svých příspěvcích na sociální síti Twitter. Ve středu se pustil do velkých mediálních společností, které se podle něj „hlásí k pravdě, ale publikují jenom tolik, aby byly lži lépe stravitelné“. To je podle něj důvodem, proč už je veřejnost nerespektuje.

23.května 2018 v 20:25, příspěvek archivován: 25.května 2018 v 11:26

The holier-than-thou hypocrisy of big media companies who lay claim to the truth, but publish only enough to sugarcoat the lie, is why the public no longer respects them https://t.co/Ay2DwCOMkr

Reportér Andrew J. Hawkins ze serveru Verge Muska následně přirovnal k Donaldu Trumpovi, který je známý svou antipatií vůči novinářům. Musk na to reagoval slovy, že Trump byl zvolen proto, že médiím už nikdo nevěří.

Svým sledujícím na Twitteru se šéf Tesly svěřil i s plánem založit stránku, na které by lidé mohli hodnotit pravdivost jakéhokoliv článku a současně sledovat „skóre důvěryhodnosti“ každého žurnalisty, editora či publikace. Tento web by Musk chtěl nazvat „Pravda“ a v anketě, kterou na svém účtu zveřejnil, to označilo za dobrý nápad 88 procent z téměř 700 tisíc hlasujících.

23.května 2018 v 21:12, příspěvek archivován: 25.května 2018 v 11:28

Going to create a site where the public can rate the core truth of any article & track the credibility score over time of each journalist, editor & publication. Thinking of calling it Pravda …

Tohoto výsledku pak využil v sérií příspěvků, ve kterých se médiím posmíval za to, že nedokázala přesvědčit veřejnost, aby v jeho anketě hlasovala proti.

Reakce světových zpravodajských serverů na sebe nenechala dlouho čekat. Server Politico napsal o Muskových prohlášeních, že pouze „vyjadřuje pocity svého bratrstva ze Sillicon Valley, od milionářů po miliardáře, kteří pohrdají zpravodajskými médii.“

O příspěvcích na twitterovém účtu zakladatele Tesly psaly deníky The New York Times, The Washington Post a také BBC, Vanity Fair, BuzzFeed nebo časopis Time.

Sám Musk na celou situaci reagoval slovy, že „už dlouho se takhle dobře necítil“.

24.května 2018 v 02:42, příspěvek archivován: 25.května 2018 v 11:32

For some reason, this is the best I’ve felt in a while. Hope you’re feeling good too ♥️