Elon Musk a Jeff Bezos

Elon Musk a Jeff Bezos | foto: koláž iDNES.cz

Posměšky mezi miliardáři. Musk se vysmál Bezosovi, že už není nejbohatší

  • 23
Podnikatel, vizionář a multimiliardář Elon Musk za jediný páteční den zbohatl o zhruba deset miliard dolarů díky plánovanému prodeji akcií společnosti SpaceX. Muskovo jmění se díky tomu zvýšilo na 224 miliard dolarů, čímž posílil svou pozici nejbohatšího muže planety. Hned to dal vědět druhému nejbohatšímu muži Jeffu Bezosovi. Jako pozdrav mu skrz Twitter poslal stříbrnou medaili.

Zakladatel technologické společnosti Amazon Jeff Bezos si v pondělí zavzpomínal na časy, kdy jeho podnikatelský záměr nikdo nebral moc vážně. Na svém twitterovém profilu sdílel titulní stranu vydání časopisu Barron’s z roku 1999. Titulka v té době naznačovala, že podnikání Amazonu je časovaná bomba a Bezose označila za pouhého překupníka.

„Skuteční vítězové internetu budou firmy, které prodávají své vlastní produkty přímo spotřebitelům,“ napsal časopis Barron’s v roce 1999. Netřeba popisovat, jak moc se tato předpověď odchýlila od reality.

„Jde o jeden z mnoha příběhů, které nám říkaly, že neuspějeme,“ napsal k tomu Jeff Bezos. Jenže radost a zadostiučinění mu vzápětí překazil Elon Musk, když mu pod příspěvek poslal stříbrnou medaili. Narážel tím na fakt, že Bezosovo roky trvající prvenství na žebříčku nejbohatších lidí planety skončilo. Na prvním místě je Elon Musk a vzhledem k tomu, že svůj miliardářský náskok postupně zvětšuje, zřejmě se tam nějakou dobu udrží.

Muskovo bohatství skokově narostlo poté, co jeho aerokosmická společnost SpaceX uzavřela dohodu s novými i stávajícími investory o prodeji akcií v hodnotě 755 milionů dolarů (16,6 miliard korun) za 560 dolarů (12 308 korun) za akcii. To zvýšilo hodnotu společnosti na 100,3 miliardy dolarů (2,2 bilionů korun), informuje CNN. Je tak čtyřikrát objemnější než aerokosmická firma Jeffa Bezose Blue Origin.

Podle Indexu miliardářů agentury Bloomberg Musk během uplynulého roku zbohatl o 52 miliard dolarů (o více než jeden bilion korun). A to i přesto, že se mu ne vždy dařilo. Například v květnu akcie jeho druhé světoznámé společnosti automobilky Tesla klesly meziročně o 22 procent. 

Index miliardářů agentury Bloomberg
1.Elon Musk4,9 bilionů korun
2.Jeff Bezos4,2 bilionů korun
3.Bernard Arnault3,4 bilionů korun
4.Bill Gates2,8 bilionů korun
5.Larry Page2,7 bilionů korun

Tesla se zároveň potýká s řadou problémů v Číně, kde chce Elon Musk postavit výrobní závod a ovládnout tamní trh s elektromobily. Jenže podnikání v autoritářském režimu s sebou přináší řadu komplikací a Musk se musí prokousávat regulacemi.

Vesmírný závod

Kromě toho, že se Musk s Bezosem pošťuchují ohledně výše svého jmění, mnohem tvrdší boj mezi nimi vládne na frontě vesmírného dobývání. Bezos si dlouhodobě stěžuje na to, že SpaceX dostává zakázky od americké vesmírné agentury NASA. Jeho firma Blue Origin dokonce podala federální žalobu proti zakázce na stavbu lunárního modelu, kterou prý SpaceX získala nespravedlivě. Bezosovy firmy zároveň kritizují ty Muskovy za to, že prý přehlíží předpisy.

Svým způsobem si ale nemají co vyčítat. Červnový report investigativní neziskové organizace ProPublica uvádí, že někteří miliardáři včetně Elona Muska i Jeffa Bezose platí minimální daň z příjmu ve srovnání s naprostou většinou Američanů.