Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Moody's zlepšila výhled ratingu USA, země snížila deficit

  • 4
Agentura Moody's zlepšila výhled úvěrové spolehlivosti USA z negativního na stabilní. Znamená to, že zemi už nehrozí snížení nejlepší ratingové známky Aaa. Agentura své rozhodnutí odůvodnila překvapivým poklesem federálního deficitu.

Pozitivní zpráva od Moody's přichází v době, kdy americké město Detroit požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli (o krachu čtěte více zde). Jde o největší bankrot americké města v historii USA.

Agentura se rozhodla ponechat zemi nejlepší rating proto, že se jí za devět měsíců fiskálního roku podařilo snížit rozpočtový deficit o téměř 400 miliard dolarů (7,9 miliardy Kč) na 509,8 miliardy dolarů. Americká vláda je tak na nejlepší cestě vykázat za celý fiskální rok do konce září nejnižší rozpočtový deficit za pět let.

Agentura dodala, že ekonomika roste pouze mírně. Spojené státy však stále rostou rychleji než některé další země s nejvyšším ratingem Aaa. Prokazují tak podle Moody's přiměřenou odolnost vůči výraznému snižování růstu vládních výdajů.

Moody's snížila výhled ratingu USA na negativní před dvěma lety. Nikdy však nedošla tak daleko jako konkurenční agentura Standard & Poor's, která v roce 2011 snížila Spojeným státům úvěrové hodnocení z nejvyšší známky o jeden stupeň. Fitch minulý měsíc potvrdil USA rating na nejvyšší známce AAA. U Fitche však mají USA výhled negativní. Agentura to odůvodnila vysokým dluhem.

Rozpočtový výbor Kongresu očekává, že za celý fiskální rok deficit USA dosáhne 670 miliard USD. Klesne tak z loňských 1,09 bilionu USD a bude nejnižší od nástupu prezidenta Baracka Obamy do úřadu. Stále však bude pátý nejvyšší v historii USA, napsaly agentury AP a Reuters.

,