Parlament EU ovládli podnikatelé.

Parlament EU ovládli podnikatelé. - Parlament. | foto: Profimedia.cz

Místo politiků zasedli v Bruselu podnikatelé

  • 2
Evropský parlament obsadilo přes šest set podnikatelů z desítek zemí Evropské unie. Symbolicky zasedli do lavic europoslanců, aby diskutovali a hlasovali o tom, co je při podnikání v EU pálí a upozornili na své problémy. Bruselští politici je ale neposlouchali.

Místa europoslanců v Bruselu dnes obsadilo přes 600 podnikatelů z desítek evropských zemí. Sešli se na akci nazvané Evropský parlament podniků, aby upozornili politiky na své problémy... Například přemíru byrokracie.

"Nápad byl dobrý, problém byl v tom, že člověk mohl vystoupit s referátem, ale už se nedočkal odpovědi," řekla zklamaně Zuzana Krejčiříková ze společnosti ČEZ, která byla zvolena za delegátku českých podnikatelů a měla tedy privilegium veřejně vystoupit. Na místě bylo asi 20 zástupců českých firem.

Vrcholní představitelé a komisaři z Bruselu vydrželi na plenárním zasedání jen několik minut a pokud někteří zůstali, na podněty ze strany podnikatelů příliš nereagovali. "Diskuse byla zajímavá, ale bylo to bez výsledku," dodala česká delegátka, která za firmu ČEZ přijela obhajovat klimaticko-energetický balíček.

Unie vydělává na patentech
Diskutovat bylo možné ke třem tématům: vnitřní trh a přístup na trh, energetika a životní prostředí nebo vzdělávání a podnikání. Na programu bylo i symbolické hlasování. "Souhlasíte, že mají být karty pro volný pohyb pracovníků v Evropské unii," zněla jedna z otázek, na které odpovídali podnikatelé Ano či Ne. Nejednalo se o hlasování o legislativních otázkách.

"Jsme konfrontováni s přemírou regulace. Náš postoj je odlišný od politiků, říkáme, že nejlepší regulace je žádná regulace," řekl iDNES.cz z Bruselu Vladimír Šiška, šéf firmy Cone Advise, která radí podnikatelům s řízením společnosti. Také on byl na místě.

"Rádi bychom, aby se zrovnoprávnily patentovací podmínky. Když si zaregistrujete patent v EU, tak aby to nestálo více, než v USA," postěžoval si Šiška. V současnosti prý registrace patentu výrobku nebo řešení stojí 11 tisíc eur v celé USA a 60 tisíc eur v celé Evropské unii.

Akci uspořádala Eurochambers - Asociace evropských obchodních a průmyslových komor ve spolupráci s Evropským parlamentem u příležitosti 50. výročí vzniku asociace.