Fotbalista Eric Cantona.

Fotbalista Eric Cantona.

Ministři EU odsoudili Cantonův „run na banky“

  • 42
Evropští státníci odsoudili bývalou fotbalovou ikonu a rebela Erica Cantonu za jeho výzvu, aby dnes lidé vybírali své účty v bankách a položili tím zkorumpovaný a kriminální bankovní systém.

K útoku na banky vyzval francouzský fotbalista minulý pátek. Na internetových stránkách Facebook a Youtube údajně nasbíral už 38 tisíc sympatizantů. Jestli budou všichni vybírat své účty, a v jakých bankách, ale neuvedl.

Své tažení nazývá bývalá hvězda Manchesteru United revolucí. "Je to skutečná hrozba, skutečná revoluce," vyhrožoval fotbalista. Sám dříve oznámil, že si vybral z banky 1 500 eur. "Banka ho dnes přijala a stejně tak přijme každého, kdo o výběr hotovosti požádá," sdělil jeho manažer Antoine Poissonier.

Finančníci a politici Evropské unie to ale označují za velikou hloupost. "Ohledně finančního sektoru mám smíšené pocity, ale vaše výzva je absolutně nezodpovědná," odpověděl Cantonovi lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

U některých pokusy o revoluci budí jen posměch. "Myslím, že Cantona je lepší fotbalista než ekonom," poznamenal na účet francouzské legendy Olli Rehn, komisař zodpovědný za oblast hospodářství EU.

"Nikdo by si neměl přát, aby finanční systém zkolaboval," řekl Guy Quaden, šéf belgické centrální banky. Sám nicméně chápe určité nepřátelství, které se rozšířilo napříč finančními trhy.

Fotbalový rebel

Cantona proslul díky svému působení v klubu Manchester United. Ale také jako rebel a člověk, který na sebe rád strhává pozornost.

V roce 1995 napadl fotbalového fanouška, který mu nadával, když jej rozhodčí vyloučil ze hry. Rozzlobený Cantona tehdy přeskočil bariéru a provokatéra nakopl, za což si vysloužil pokutu a 120 hodin veřejně prospěšných prací.