Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Mezinárodní měnový fond láme hůl nad zadluženým Řeckem

  • 852
Důvěru ve schopnost Řecka vypořádat se s vysokým zadlužením ztrácí i Mezinárodní měnový fond. S odvoláním na interní zprávu fondu to uvedl německý časopis Der Spiegel. Země musí přijmout nová opatření, aby se vyhnula bankrotu a splnila cíle dohodnuté s mezinárodními věřiteli, míní instituce.

Dalšími možnostmi jsou podle fondu odpuštění větší části dluhů soukromými investory či zvýšení pomoci od členských zemí eurozóny, napsala agentura Reuters.

Řecký premiér Lukas Papadimos tento týden uvedl, že Řecko čeká v březnu  státní bankrot, pokud si země nezajistí pokračování mezinárodní úvěrové pomoci (viz předcházející článek). Rozhodnutí přijatá v příštích týdnech podle premiéra určí, zda Řecko zůstane v eurozóně, nebo se vrátí ke své dřívější měně drachmě.

Mluvčí řecké vlády tento týden také varoval, že jihoevropská země bude muset eurozónu opustit, pokud si nezajistí druhý, loni v říjnu dohodnutý mezinárodní záchranný program v objemu 130 miliard eur (3,4 bilionu Kč) (více zde).

Řecko se předloni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc. S Bruselem a MMF se Atény dohodly na podmínkách čerpání tříletého úvěru v objemu 110 miliard eur. Druhý 130miliardový záchranný program si Řecko domluvilo loni.

,