peníze, mince, zlato

peníze, mince, zlato

Méně krizí ve světě připravuje MMF o příjmy, musí prodat zlato

  • 11
Mezinárodní měnový fond mění způsob financování a zřejmě se zbaví i značné části svých zlatých rezerv. Instituce, která pomáhá financovat krize na celém světě, se tak pokouší odbourat deficit, který se vyšplhal na 400 milionů dolarů. Jak totiž ubývá krizových situací, ubývá i poplatků z úvěrů.

Fond podle portálu BBC uvažuje, že prodá až 400 tun zlata. To by mělo během dvou až tří let vymazat jeho současný deficit.

MMF chce více investovat do cenných papírů, dluhopisů a akcií. Fond by tak neměl být závislý jen na příjmech z poskytování úvěrů, ale spíše na vlastních investicích. Financování by se změnilo poprvé za 62 let, co fond existuje.

S novinkou, která má pomoci s problematickým financováním, musí souhlasit zástupci 185 členských států i americký Kongres. Pokud návrh schválí, vznikne nadace, do které budou peníze z prodeje zlatých
rezerv převedeny, píše ČTK. Fond určil k prodeji 403,3 tuny zlata, což odpovídá dvanácti procentům veškerého zlata, které instituce vlastní.

Podle zástupců MMF bude celý obchod trvat několik let. Fond totiž nechce narušit trh se zlatem.

Mezinárodní měnový fond hrál v devadesátých letech klíčovou roli v záchraně několika zemí v Asii a Latinské Americe. Úroky z půjček těmto a dalším zemím zatím tvořily i největší část příjmů fondu, píše agentura ČTK.

V posledních letech však ubylo krizových situací, takže fond poskytl méně záchranných úvěrů. Snížil se mu tak logicky i příjem z poplatků.

. Mezinárodní měnový fond

MMF vznikl v roce 1945 s cílem udržovat finanční a ekonomickou stabilitu, předcházet krizím a pomáhat zemím s finančními potížemi.

Jeho hlavní úlohou je poskytovat dočasné úvěry členským státům s nepříznivou platební bilancí. Státy se ale musí zavázat k reformám, které jejich problémy pomohou odstranit.

Jedná se o mezinárodní organizaci přidruženou k OSN a sídlící ve Washingtonu. V současnosti má 185 členských států