Letadlo společnosti Malév

Letadlo společnosti Malév | foto: Wikimedia Commons

Malév propustí 80 procent zaměstnanců, tedy přes dva tisíce lidí

  • 8
Krachující maďarské státní aerolinie Malév propustí 2 080 zaměstnanců. Ve firmě, která minulý týden zastavila všechny lety kvůli nedostatku peněz, zůstane zhruba 520 lidí.

Počet cestujících přepravených Malévem je o něco menší než u Českých aeroliniích.

Malév nelétá od 3. února. Nyní se firma nachází v ochraně před věřiteli. O propouštění informovala agenturu AFP mluvčí podniku. Firma, kterou se pokoušelo Maďarsko v minulosti několikrát neúspěšně privatizovat, se blíží svému konci. Šlo by o největší krach aerolinek ve střední Evropě za posledních několik let. Letos v lednu už ve Španělsku zkrachoval Spanair, který má jen o pár letadel více (čtěte Bankrot španělských aerolinií Spanair zaskočil tisíce cestujících).

Malév dosud zaměstnával kolem 2 600 lidí. Firma, která létala také do Prahy, je ve špatné finanční situaci. Zastavení letů se ihned rozhodla využít společnost SmartWings, která začala nabízet lety do destinací, kam maďarský dopravce létal (více čtěte zde).

Malév se dostal do potíží po nedávném oznámení Evropské komise, že musí vrátit státní pomoc v řádu milionů dolarů, kterou dostal v letech 2007 až 2010. Částka, kterou má Malév vracet, podle dřívějších informací agentury Reuters odpovídá tržbám podniku za celý rok 2010. Maďaři se Malév po pádu komunismu snažili pětkrát privatizovat, ale vždy neúspěšně.

,