Ve vězení zemřel Bernie Madoff. Seděl za největší zpronevěru v dějinách USA

  • 79
Bývalý finančník Bernard Madoff ve středu zemřel, bylo mu 82 let. S odkazem na informovaný zdroj to uvedla agentura AP. Madoff si odpykával doživotní trest za zřejmě největší „letadlový podvod“ v historii, přiznal se ke zpronevěře desítek miliard amerických dolarů.

Madoff zemřel přirozenou smrtí ve vězeňském zdravotnickém zařízení ve městě Butner v Severní Karolíně, uvedla agentura AP. Jeho právníci se ho loni neúspěšně pokusili z vězení dostat s odůvodněním, že trpí onemocněním ledvin a dalšími chronickými zdravotními problémy.

Bývalý investiční bankéř si odpykával nejdelší možný trest ve výši 150 let. Odsouzen byl v červnu 2009 v procesu, který tehdy plnil titulní stránky novin. Madoff se k podvodům přiznal, podle soudu zpronevěřil až 65 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč současným kurzem).

Madoff se desítky let těšil reputaci úspěšného investora. Jistý čas působil i ve vedoucí pozici newyorské burzy Nasdaq. Během své kariéry dokázal přimět tisíce lidí, aby mu svěřili své úspory. Mezi jeho klienty patřili i nadace, banky a známé osobnosti, například režisér Steven Spielberg či herec Kevin Bacon. Madoff je nalákal na vysoké výnosy svých fondů, místo ze skutečných zisků je však vyplácel z vkladů nových klientů.

Madoff se diví, že jeho podvody trvaly tak dlouho

Postupně tak vytvořil zřejmě největší Ponziho schéma (podvod označovaný i jako „letadlo“ nebo pyramidová hra) v historii. Masivní zpronevěra vyšla najevo v roce 2008. Investiční firma Bernard L. Madoff Investment kromě jednotlivců zruinovala i bezpočet charitativních organizací, které jí svěřily své prostředky. 

Madoff se stal natolik nenáviděnou osobou, že k soudnímu pojednávání musel nosit neprůstřelnou vestu. Řada lidí po odhalení podvodu spáchala sebevraždu, mezi nimi i jeden z Madoffových synů, kteří na otcovy podvodné obchody upozornili.

V březnu 2009 se Bernard Madoff k podvodům přiznal, omluvil se a uvedl, že je „hluboce zahanben“. Soud mu vyměřil nejtvrdší možný trest a po vynesení rozsudku se v soudní síni ozývali výkřiky nadšení.