Maďarští železničáři stávkovali kvůli platům už v únoru.

Maďarští železničáři stávkovali kvůli platům už v únoru. | foto: ČTK

Maďarští železničáři stávkují, některé vlaky končí na hranicích

  • 1
Maďarskou železnici ochromuje od půlnoci další stávka železničářů. Zaměstnanci drah se dožadují zvýšení platů. Situace je nepřehledná, uvedly České dráhy, které se marně pokoušejí kontaktovat své zahraniční kolegy. Stávka se dotkne i Česka. Až na pár spojů zřejmě ostatní vlaky skončí na slovensko-maďarské hranici.

Podle informací Českých drah nejsou maďarští železničáři jednotní, stávkuje jen část z nich. "Maďarská strana vůbec nereaguje na dotazy dispečerů ČD ani na dotazy našich slovenských kolegů," uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala s tím, že je těžké odhadnout, jak dlouho bude stávka trvat. Zřejmě tyto informace nemají ani v Maďarsku.

Zaměstnanci maďarských drah zastavili dopravu ze stejných důvodů už v únoru. - čtěte Maďarští železničáři opět stávkují

U některých spojů se zavedla kvůli stávce mimořádná opatření (viz tabulka). Pro všechny další vlaky během dne platí, že končí a začínají na hranicích mezi Slovenskem a Maďarskem, dokud nebude stávka odvolána.

Situace v Maďarsku je dost chaotická. "Některé vlaky přijmou, jiné zůstávají stát na hranicích a není v tom žádný systém," řekl serveru iDNES.cz Ondřej Kubala. Záleží na tom, na koho u hranic narazí. Ti z železničářů, kteří nestávkují, vlaky pouštějí.

Mimořádná opatření u vlaků směřujících do ČR

EuroCity 174 Jan Jesenius  Budapest (5:30) - Praha - Hamburg
Souprava byla v noci před začátkem stávky převezena na slovenské území. Vlak vyjel ráno jako výchozí ze stanice Štúrovo, v ČR pojede bez omezení.

Vlak EuroCity 170 Hungaria Budapest (9:30) - Praha - Berlin
Souprava jede z Bratislavy v náhradní soupravě, na Holešovickém nádraží v Praze budou cestující přestupovat do náhradního vlaku, který bude pokračovat do Berlína.


Rychlík R 1203 Jadran Praha (7:53) - Split
Autovlak Jadran expres jezdí do Chorvatska přes Slovensko a Maďarsko. ČD se podařilo dohodnout, že vlak projede Maďarskem. Odkladovou trasu přes Rakousko není třeba využít.