Hacker nemusí být vždy ten zlý...

Hacker nemusí být vždy ten zlý... | foto: @k3r3n3, Technet.cz

Britští kriminalisté zabavili kryptoměny za v přepočtu více než 5 miliard

  • 30
Britská policie při zátahu zabavila blíže neupřesněné kryptoměny za 180 milionů liber (5,4 miliardy korun). Zločinecká organizace kryptoměny používala pro praní špinavých peněz. Podle oznámení londýnské policie je to jedno z největších zabavení kryptoměn na světě, uvedla agentura AFP.

„Ve světě zločinu stále kraluje hotovost, s rozvojem digitálních platforem jsme ale stále častěji svědky toho, jak organizovaní zločinci využívají kryptoměnu k praní špinavých peněz,“ řekl agentuře Reuters zástupce komisaře metropolitní policie Graham McNulty. V úterý oznámený zátah přichází po tři týdny starém zásahu, při kterém zabavila 114 milionů liber (3,4 miliardy korun) v kryptoměnách.

Nevyzpytatelná kryptoměna tether děsí ekonomy. Vadí provázání s dolarem

Obě akce jsou součástí širšího vyšetřování mezinárodního praní špinavých peněz, na kterém již několik měsíců pracuje speciální tým detektivů. Po první z operací 24. června policie zadržela 39letou ženu, vyslechla ji a propustila na kauci. Policie ji opětovně vyslýchala také po druhém zátahu, opět ji propustila a vyšetřování případu praní špinavých peněz pokračuje.

Kryptoměny, jako například nejznámější bitcoin, jsou do značné míry anonymní a právě proto stále častěji využívané zločinci. Snadné uplatnění kryptoměn pomáhá zločineckým organizacím při legalizaci jejich výdělků a znesnadňuje regulačním orgánům sledování finančních toků a policii kontrolu činnosti podezřelých osob.

Podle únorové zprávy platformy Chainalysis nelegální transakce v kryptoměnách v roce 2020 činily deset miliard dolarů (216 miliard korun), tedy přibližně jedno procento všech plateb provedených v kryptoměnách. Rekordní byl z pohledu nelegálních kryptotransakcí rok 2019, kdy činily 21,4 miliardy dolarů (464 miliard korun), uvedla AFP.

,