Nechte nám dináry! Srbská menšina v Kosovu se bouří kvůli přechodu na euro

  • 27
V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici protestovalo v pondělí tisíce kosovských Srbů proti vládnímu rozhodnutí používat euro jako jedinou platnou měnu i v oblastech, kde žije srbská menšina. Kosovští Srbové, kteří obývají hlavně severní část Kosova, chtějí nadále používat srbské dináry. Demonstrace byla podle agentur AP a Reuters poklidná.

Kosovo, které v roce 2008 vyhlásilo nezávislost na Srbsku, používá jednotnou evropskou měnu euro už více než 20 let, ale jen prozatímně. Země není členem Evropské unie – a už vůbec není členem eurozóny. Některá území na severu Kosova, kde žijí hlavně etničtí Srbové, používají i nadále srbský dinár.

Srbsko, které stále považuje Kosovo za součást svého území, používá dináry v převážně Srby obydlených oblastech k vyplácení důchodů, sociální pomoci a mezd v některých srbských institucích, jako jsou nemocnice a školy, napsal Reuters.

Kosovská vláda ovšem zakázala od začátku února bankám a dalším finančním institucím v převážně Srby obývaných oblastech používat dinár a nařídila jim provádět transakce v eurech, podotkla agentura AP. Zákaz rozezlil kosovské Srby i Bělehrad. Mezi západními zeměmi vyvolal obavy z eskalace napětí ve vztazích mezi Kosovem a Srbskem. Priština nakonec po výzvách USA a evropských zemí, které volaly po pozastavení rozhodnutí, povolila měsíční přechodné období.

Od vajíček k slznému plynu a zraněným mírotvůrcům. Kosovo se zase pere se Srby

V Srby obývané části Mitrovice však uklidnila málokoho, napsal Reuters. Demonstranti tam mávali srbskými vlajkami a nesli transparenty s nápisy „Evropo, otevři oči“ nebo „Celý život jsem pracoval na svůj důchod, nedám ho (kosovskému premiérovi Albinu) Kurtimu“.

Protestující si stěžovali, že zákaz plateb v dinárech je diskriminační a porušuje práva Srbů v Kosovu. Vyzvali mezinárodní společenství, aby vyvinulo tlak na vládu, aby od kroku ustoupila. Lékař Dragiša Milović prohlásil, že cílem rozhodnutí je „zrušení srbských institucí“ v oblastech.

Premiér Kurti podle AP kritiku odmítá a trvá na tom, že nové opatření je zaměřeno na omezení nelegálního toku peněz a „nebrání Srbsku ve finanční pomoci občanům kosovské srbské komunity“. „Kosovo nezastavilo dinár, dolar, libru nebo švýcarský frank. Jediná změna od 1. února je, že hotovost nemůže překročit hranice v pytlích, ale měla by přijít přes bankovní účty a (měla by) být vybrána v eurech,“ dodal šéf vlády.

Sever Kosova je dějištěm opakovaných nepokojů. Z přibližně 1,8 milionu obyvatel Kosova je asi 90 procent etnických Albánců. Několik desítek tisíc Srbů žije převážně právě na severu země.

,