ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Japonská ekonomika se rekordně propadla. Koronavirus ji zřejmě srazí do recese

  • 14
Japonská ekonomika se propadá nejrychlejším tempem za posledních šest let. Vyplývá to z údajů za čtvrté čtvrtletí loňského roku, které v pondělí zveřejnila tamní vláda. Ty byly mnohem horší, než očekávali analytici. Pokud by výkon třetí největší světové ekonomiky zůstal stejný celý rok, znamenalo by to propad HDP o 6,3 procenta.

V celoročním propočtu totiž japonská ekonomika v období říjen až prosinec klesla o 6,3 procenta, což byl nejvyšší propad od období duben–červen 2014. Důvodem byl devastující tajfun a zvýšení daně z obratu.

Ta vzrostla loni v říjnu z osmi na deset procent. Dopad zvýšení byl podobný, jako když se tato sazba zvedala v roce 2014 z pěti na osm procent. Japonská ekonomika tehdy také reagovala poklesem. 

Japonský premiér Šinzó Abe se přitom zavázal, že k tomuto scénáři nedojde. Abe přišel s komplikovaným souborem kompenzačních stimulačních opatření, přesto však zvýšení daně výrazně zasáhlo obyvatele s nízkými příjmy, píše deník Financial Times.

Zdroj: japonská vláda

Předběžný údaj za čtvrtý loňský kvartál je mnohem horší, než čekali analytici dotazovaní agenturou Kjódó, podle kterých se měl hrubý domácí produkt snížit v průměru jen o 3,7 procenta po růstu o 1,8 procenta ve třetím čtvrtletí. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím HDP klesl o 1,6 procenta. 

Strašák recese

Lze navíc předpokládat, že letos se na výkonu japonské ekonomiky podepíše epidemie koronaviru. Ministr pro hospodářství a fiskální politiku Jasutoši Nišimura v prohlášení varoval, že vývoj nemoci je potřeba pečlivě sledovat. Koronavirus negativně ohrožuje dodavatelské řetězce a turistiku a mohl by vyvolat prudké zpomalení čínské ekonomiky a fluktuaci na finančním trhu.

Účty za koronavirus: dopady epidemie se odrážejí už i na dodávkách elektra

Významným rizikem je i šíření koronaviru v samotném Japonsku. Země má nyní po Číně nejvíc potvrzených nakažených, píše deník The New York Times. Nemocných je již více než 400 a minulý týden jeden z pacientů v Japonsku zemřel. 

Hlavní ekonom Norinchukin Research Institute Takeši Minami se domnívá, že v prvním letošním kvartálu bude japonský HDP kvůli epidemii pokračovat v poklesu. Pokud by tomu tak bylo, třetí největší ekonomika světa by se technicky propadla do recese, kterou definuje pokles HDP ve dvou čtvrtletích za sebou.

Za celý loňský rok japonská ekonomika v reálném vyjádření expandovala o 0,7 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z 0,3 procenta v roce 2018. Nominální HDP činil rekordních 554 bilionů jenů (116 bilionů Kč). Proti předchozímu roku se tak zvýšil o 1,3 procenta.

,