Diskuze

KOMENTÁŘ: Chystá se generační „válka“. Krveprolití se však nebojme

Výsledkem hyperglobalizace na začátku 20. století byla frustrace a hrozná válka. Ač se současnost té době podobá, krvavý konflikt nás nečeká. Nad hněvem poražených globalizací převáží spory mezi starými, kteří budou chtít větší důchody, a mladými, kteří se budou bránit vyšším daním, píše v komentáři Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M58i91l40a96n 83V79o90l47e20k

11. 9. 2017 18:00

Za 10 - 15 let bude mít Praha velký generační problém. Masivní příliv mladých lidí v posledních letech do nových kanceláří přinese pro ně velké překvapení, že také zestárnou a v jejich světě bude pokračování jen pro malou část z nich. Není lehké se v 45 letech smířit s tím, že už jste za vrcholem své kariéry. Krize středního věku nabere grády.

1 0
možnosti

K82a37r87e70l 38U75r81b87a98n

11. 9. 2017 11:30

Hlavní problém je v tom, že moderní ekonomika je plná lidí, kteří nic reálného neprodukují, jen spotřebovávají suroviny.

0 0
možnosti
Foto

Hodně dobrý článek, díky.

1 2
možnosti

Klid, jsou to jenom zlovolné řeči.

Soudruzi Babiš a z ČSSD pracují na rezervě. Nabrali 30000 nových státních zaměstnanců kteří se teď sice kopou do zadku za peníze těch co skutečně něco tvoří, ale jakmile přijde generační krize tak je propustí a hned bude dost pracovních sil a reálných daňových poplatníků.

Nebo ne? :-/

1 0
možnosti

J76a66n 44J77i34r75k75a

10. 9. 2017 22:15

Problem stari / mlady je pouze jedna (i kdyz dost podstatna) cast toho problemu. Hlavnim problemem je rozevirani prijmovych (majetkovych) nuzek. Podle mne neni udrzitelne a hlavu by si s tim meli delat hlavne bohati (MEGA-bohati). Protoze pokud neprisoutpi na nejakou dobrovolnou redukci svych megamajetku, bude jim hrozit krveproliti.

Receptem neni jen nejaka vyraznejsi progrese dani, ale celkova zmena paradigmatu. Ale jak rikam - hlavu by si s tim meli lamat hlavne bohati. Je na case, aby se s temi mene bohatymi (coz jsou i ti duchodci) zacali o sve majetky delit. Cim driv jim to dojde (tem bohatym), tim lepe pro vsechny.

5 5
možnosti

Já jsem průměrně bohatý. Vlastním rodinný dům, auto střední třídy, jezdím na běžné dovolené, mám rezervu pro případ nemoci a na stáří.

V čem je jiný megabohatý člověk? Má 1000 domů, 1000 aut, jezdí 1000x více na dovolenou?

O jaké majetky se může takový boháč rodělit? Má rozdat svoji fabriku, ochodní centrum...? :-/

2 0
možnosti

Problém není v pracovní síle nebo v genaračních rozdílech. Problém je ve ztenčujících se zdrojích. Surovin je stále méně, poptávka je stále silnější. S rozvojem zemí jako je Čína nebo Indie naroste v příštích dekádách mnohonásobně počet lidí, kteří poptávají svůj vlastní byt, své vlastní auto, svou vlastní ledničku, pračku, myčku, sušičku, PC, tablet, jednou ročně nový telefon, spousty oblečení a hlavně jídla. V tom vidím zásadní problém. Problém sehnat pro všechny ty lidi zdroje, problém utáhnout to energeticky. Nemluvě o vodě, klimatu, apod.

7 2
možnosti

Nemám strach. 1. Pro výrobu bude stačit méně lidí, hodně zastanou roboti, takže i když bude méně mladých a produktivních, produkce nutně klesnout nemusí. 2. Životní úroveň je tak vysoká že největší část příjmů "potřebujeme" abychom v konzumu trumfli ostatní. A tady je prostor k omezení se, a pokud se to omezení bude týkat většiny, lidi v pohodě akceptují novou situaci

1 0
možnosti

Je mame vtipne, ze ekonomove, kteri netrefi ani to, co se bude dit pristi tyden prorokuje co bude za nekolik let. Vtipne to neni proto, ze takovi lide ridi smerovani statu.:-(

11 0
možnosti

Je malem vtipne...

0 0
možnosti

Aha, takže lidi se vlastně musí cítit ekonomicky špatně, teda až na pár vyvolených, protože kdyby byli bohatí, tak se začnou nudit, revoltovat a vyvolají válku. A také si musí nechat radit od miliónů finančních poradců, aby jejich místa nezanikla.:-/

1 0
možnosti

A ted navíc budeme muset platit na nebohé migranty, protože bud si je tady nucene ubytujeme a budeme je nesmyslne integrovat za těžké peníze nebo budeme platit Německu, protože tam uz je maji a těžko se

Jich zbaví, ba naopak. Toto bude další problem, ktery bude naopak spojovat mladé i stare, bude i nadale posilovat "populistické" strany a bude to jeste moc zajimave!

22 7
možnosti

Lidi jako jste vy, snad nekdo plati...

Kolik mate za jeden tenhle komentar? 2Kc? To uz budete celkem pri penezich... Ctu to vsude a i tam kde to vubec nesouvisi (u receptu, u recenzi na knihy, u navodu na opravu sekacky, proste vsude) jen nechapu, kde se ve vas bere tolik te nenavisti??? Nebo vas snad nejaky islamsky pracovnik uz nepustit do prace?

Uprimne, Rath udelal v tehle zemi tolik skody, jako 2 000 000 migrantu, ale vam lezi v zaludku jen ti, na ktere svym intelektem a rozumim dosahnete, ze?

7 1
možnosti