Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ženy mají důvod víc topit. V chladu jim hůře funguje mozek, tvrdí studie

  • 56
Ženy mají v debatách o tom, zda je v kanceláři moc teplo, nebo moc zima, nový silný argument. Nedávná německá studie totiž tvrdí, že ženám v nižších teplotách hůře funguje mozek. Mužům se zase naopak snižuje produktivita při vyšších teplotách. Rozdíl přitom nemusí být velký – stačí jeden stupeň Celsia.

Výzkum byl publikován v časopise PLOS One. Pracoval se vzorkem 543 studentů. Ti měli za úkol plnit matematické, verbální a kognitivní úlohy.

Když se během experimentu teplota v místnosti zvedla o jeden stupeň Celsia, zkoumané ženy správně splnily o asi 1,7 procenta více úloh z prvních dvou kategorií, informuje USA Today. Výsledek kognitivních úloh teplota neovlivnila. Testovaly se teploty od cca 16 do asi 32 stupňů.

Mužům se v takovém prostředí naopak pracovalo o něco hůře, podle výzkumníků se však jejich výkon nezhoršil v podstatné míře. „Již dříve se vědělo, že ženy dávají přednost teplejšímu prostředí,“ řekl listu Business Insider Tom Chang, jeden z autorů studie. „Všichni si však dosud mysleli, že jde jen o osobní preference,“ dodal.

Podle jeho výsledků špatné nastavení teploty může poškozovat byznys. Velké firmy totiž v kancelářích často nastavují teplotu klimatizace podle tělesné teploty mužů, tvrdí Business Insider s odkazem na studii z roku 2015. Ženy tak v práci nemohou podávat maximální výkony, na čemž zaměstnavatel tratí.

„Vliv teploty na ženy je velmi silný. Především u matematických úkolů byl rozdíl překvapivý. V nízkých teplotách muži ženy jasně překonávají,“ řekla spoluautorka studie Agne Kajackaite USA Today. „Při vyšších teplotách genderové rozdíly zmizí,“ dodala.

„I kdyby vám šlo jen o peníze nebo výkonnost vašich zaměstnanců, možná byste se měli zamyslet nad tím, jestli v kancelářích trochu nepřitopit,“ zakončil Chang.