Budova BP, dříve také British Petroleum. (2020)

Budova BP, dříve také British Petroleum. (2020) | foto: Getty Images

Výprodej nemovitostí? Firmy se jich zbavují ve velkém kvůli covidovým ztrátám

  • 87
Korporace napříč Evropou, Afrikou a Blízkým východem rozprodávají své nemovitosti rekordním tempem. Během loňského roku se v rámci těchto regionů prodaly budovy v souhrnné hodnotě 27 miliard eur (přes 700 miliard Kč), vyplývá z dat poradenské společnosti JLL. Více než třetinu tvořily kanceláře.

Celková hodnota prodaných korporátních nemovitostí tak loni byla vyšší než v roce 2019, přestože na realitním trhu obecně došlo vlivem pandemie spíše k útlumu. V rámci regionu EMEA (Evropa, Blízký východ a Afrika) nyní společnosti rozprodávají své nemovitosti nejrychlejším tempem v historii, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na data JLL.

Důvodem je snaha o dorovnání covidových ztrát. Firmy se zbavují budov ve snaze „zachovat kapitál a uvolnit likviditu, jakož i pretvořit svá portfolia tak, aby odpovídala postpandemickým obchodním plánům,” řekl Bloombergu Nick Compton z JLL.

To se projevuje především na trhu s kancelářskými prostory. Ty tvořily více než třetinu prodaných nemovitostí, ve srovnání s předchozím rokem se objem těchto transakcí zvýšil o deset procent.

Pandemie a masivní přesun kancelářských pracovníků na home office totiž přinutil řadu firem zvážit nakolik budou své dosavadní pracovní prostory využívat i v budoucnu. „U mnoha společností jsme svědky totálního přehodnocení jejich vztahu k nemovitostem,” uvedl analytik JLL Mark Caskey.

V rámci EMEA regionu se nejvíc korporátních nemovitostí loni prodalo v Německu, a to jak podle objemu transakcí (celkem za 5,6 miliardy eur), tak podle jejich celkového počtu (122). Až 52 procent hodnoty loni prodaných budov pak připadá na trojici zemí Německo, Francie a Velká Británie. Rekordní množství kapitálu se však při loňských prodejích vybralo také v Nizozemsku (1,8 miliardy eur) a v Itálii (1,4 miliardy).