V indické Kalkatě se zřítil silniční most Majerhat. (4. září 2018)

V indické Kalkatě se zřítil silniční most Majerhat. (4. září 2018) | foto: Reuters

K tragédiím jako v Janově dochází v Indii často, letos spadl už třetí most

  • 8
V indické Kalkatě se v úterý během večerní dopravní špičky zřítil most Majerhat. Tragédie si vyžádala jeden lidský život a desítky zraněných. Jde už o třetí podobnou stavbu, která letos v Indii spadla. Tamní ministerstvo dopravy provedlo v minulém roce audit, který ukázal, že kolaps hrozí v zemi až stovce mostů.

Most v Kalkatě, která je hlavním městem indického státu Západní Bengálsko, spadl v úterý kolem páté hodiny odpoledne. Kolaps čtyřicetileté stavby pohřbil pod troskami také několik aut, uvedl server Quartz.

Incident oživil vzpomínky obyvatel města na tragédii z roku 2016, kdy během zřícení rozestavěného nadjezdu zahynuly téměř tři desítky lidí. Úterní nehoda ve východoindické metropoli tak pouze posílila obavy ze stavu tamní infrastruktury.

Příčina kolapsu zatím známá není, deník The New York Times citoval vyjádření guvernéra státu Západní Bengálsko, podle kterého by si most „zasloužil lepší údržbu“. Guvernér nařídil vyšetření celé záležitosti a potvrdil dřívější stížnosti na stav betonové konstrukce mostu. Indický premiér Nárendra Módí označil událost za „hluboce nešťastnou“.

Poslední nehoda v Kalkatě představuje už třetí incident podobného typu, k němuž letos v Indii došlo.

V květnu se na rušnou silnici zřítila část rozestavěného nadjezdu ve městě Váránasí a zabila téměř dvě desítky lidí. V červenci pak spadla lávka vedoucí přes železnici v Bombaji, což zásadním způsobem zkomplikovalo dopravu.

Špatný stav dopravní infrastruktury je v Indii dlouhodobým problémem. Tamní ministr dopravy Nitin Gadkari proto minulý rok nařídil rozsáhlý bezpečnostní audit těchto staveb. Indický deník The Times of India pak citoval Gadkariho prohlášení z dolní komory indického parlamentu v němž uvedl, že více než stovka dálničních mostů v zemi je na pokraji kolapsu.

04.září 2018 v 15:20, příspěvek archivován: 05.září 2018 v 13:05

The collapse of a part of a bridge in Kolkata is deeply unfortunate. My thoughts are with the families of the victims. I pray that those who are injured recover at the earliest.

Kalkata (Indie)

Kalkata (Indie)