ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Máte padáka. Za jednorázové plastové obaly chce britská firma propouštět

  • 103
Kafe v jednorázovém plastovém kelímku na pracovním stole může pro zaměstnance jedné britské firmy znamenat vyhazov. Společnost Intelligent Hand Dryer, která vyrábí sušáky na ruce, vyráží do boje prosti plastům. Pokud si její zaměstnanci přinesou do práce například svačinu zabalenou v plastovém sáčku, bude to bráno jako disciplinární přestupek. Za tři černé puntíky dostanou výpověď.

Jednačtyřicetiletý zakladatel firmy Andrew Cameron bere ekologii vážně. Svým zaměstnancům často vytýká plýtvání papírem nebo je peskuje za to, že nezhasínají světla. Teď však bude muset desetičlenný tým Cameronova slova začít brát vážně. Zákaz jednorázových plastů chce totiž firma Intelligent Hand Dryer zanést do smluv. A ti, kteří kteří nasbírají tři černé puntíky za porušení pravidla, dostanou výpověď, informuje server The Sun

Zákaz se vztahuje na jednorázové kávové šálky, PET lahve či sendviče zabalené v plastových obalech. Určitou kompenzací jsou pro zaměstnance koláče, ovoce či mléko ve skleněné lahvi zdarma. 

Reakce zaměstnanců jsou podle serveru Yahoo News převážně pozitivní, ačkoliv někteří z nich připustili, že pro ně změna návyků bude obtížná. „Myslím, že zákaz plastů je cílený na mě, protože jsem do práce nosila PET lahve. Myslím, že to bude mít příznivý dopad na étos naší společnosti,“ uvedla Adriana, jedna ze zaměstnankyň. 

Evropský parlament podpořil zákaz jednorázových plastových výrobků

Na mezinárodním trhu působí mnoho firem, které se snaží být šetrné k životnímu prostředí a pro své zaměstnance zavádějí podobná pravidla jako Intelligent Hand Dryer. Firma Andrewa Camerona je však první z nich, která chce zákaz jednorázových plastů zmínit i ve smlouvách s jednotlivými zaměstnanci.

Na rok 2021 plánuje Evropská unie skončit s jednorázovými plasty nadobro a zakázat je ve všech státech EU. Evropský parlament tento zákon, který má do budoucna omezit množství vyprodukovaných plastů a zmírnit znečištění oceánů, odhlasoval minulý rok.